Британската медицинска сестра Луси Летби призната за виновна в убийството на седем новородени бебета

...
Британска медицинска сестра беше призната за виновна в петък за
Коментари Харесай

Британска медицинска сестра беше призната за виновна в петък за убийството на седем новородени бебета и опит за убийството на други шест в болничното неонатологично отделение, където работеше, превръщайки се в най-плодотворния убиец на деца в Обединеното кралство.

Луси Летби, 33 - съдена от миналия октомври - беше обвинена, че е инжектирала въздух на младите си жертви, които са били болни или родени преждевременно, като ги е прехранвала с мляко и ги е отравяла с инсулин.

Журито на Кралският съд на Манчестър в Северна Англия произнесе всичките си присъди след обсъждане в продължение на 22 дни.

Летби беше арестуван след поредица от смъртни случаи на бебета в неонатологичното отделение на болницата „Графиня на Честър“ в Северозападна Англия между юни 2015 г. и юни 2016 г.< p>Описана от прокуратурата като "пресметлива" жена, която използва методи за убийство, които "не оставят много следи", Летби многократно отричаше да е наранявала децата.

"На Луси Летби беше поверено да защити някои от най-уязвимите бебета. Тези, които работят заедно с нея, не знаеха, че сред тях има убиец", каза в изявление главният прокурор Паскал Джоунс.

"Отново и отново тя нараняваше бебета в среда, която трябваше да бъде безопасен за тях и семействата им“, добави прокурорът, наричайки убийствата „пълно предателство на доверието, което й е оказано“. че Летби е била на смяна, когато всяко от бебетата е колабирало, като някои от новородените са били нападнати точно когато родителите им са напуснали леглата си.

Прокурорът Ник Джонсън каза, че Летби е „убедила“ колегите си, че поредицата от смъртни случаи е „просто бягство“ на лош късмет".

Последните жертви на Летби бяха две тризнаци, посочени в съда като бебета О и П.

Детето О почина малко след като Летби се завърна от почивка в Ибиса през юни 2016 г., докато детето П почина ден след техния брат или сестра.

Твърди се също, че Летби се е опитал да убие третото тризнак, детето Q, но съдебните заседатели не успяха да стигнат до присъда по обвинението.

Джонсън каза, че по това време Летби е бил „напълно извън контрол", добавяйки, че "тя всъщност си играеше на Бог".

Летби беше арестуван и освобождаван два пъти. При третото си арестуване през 2020 г. тя беше официално обвинена и задържана.

По време на обиски в дома й полицията откри болнични документи и ръкописна бележка, на която Летби беше написал: „Аз съм зла, аз направих това.“

Летби по-късно се опита да обясни бележката, като каза, че я е написала, след като е била назначена на чиновнически задължения след смъртта на двете тризнаци.

„Нещо не е наред“

Тя каза, че решението да я отстранят от медицински задълженията са я оставили да се чувства така, сякаш е „направила нещо нередно“.

Адвокатът Бен Майерс, защитаващ Летби, каза пред съда, че тя е била „трудолюбива, дълбоко отдадена“ и „обичаше работата си“.

Той посочи крехката здравето на бебетата, много от които са родени преждевременно, и каза, че неонатологичното отделение е пренатоварено и с недостатъчен персонал.

Летби също предположи, че "банда" от четирима старши лекари е хвърлила вината върху нея, за да покрие пропуските на болницата.

Когато Летби застана на съда на процеса, тя настоя, че „винаги е искала да работи с деца“ и каза, че е „опустошително“ да разбере, че е обвинена за смъртта.

Случаят съживи спомените за двама от скандалните британски медицински убийци, доктор Харолд Шипман и медицинска сестра Бевърли Алит.

Шипман, общопрактикуващ лекар, се обеси в затвора през 2004 г., четири години след като беше осъден за убийството на 15 от пациентите си.

По-късно публично разследване заключи, че е убил около 250 пациенти със смъртоносни морфинови инжекции между 1971 г. и 1998 г.

Алит - медицинска сестра, наричана "ангелът на смъртта" - беше осъдена на доживотен затвор през 1993 г., след като беше осъдена за убийството на четири малки деца, за които се грижи, опит за убийство на три други и причиняване на тежки телесни повреди с намерение на още шест.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР