Бригита, директор на един от най-големите дилър на автомобили в

...
Бригита, директор на един от най-големите дилър на автомобили в
Коментари Харесай

Милиони компании в Китай са в опасност от фалит

Бригита, шеф на един от най-големите дилър на коли в Китай, към този момент няма вероятни ходове. Компанията ѝ, която има над 100 обекта в страната, бе принудена да ги затвори за към месец поради ковид. Свободните средства понижават, а банките отхвърлят да удължат крайния период на заеми за милиарди юани, които би трябвало да бъдат изплатени пред идващите месеци. А има и други кредитори, за които тя би трябвало да мисли, написа Bloomberg.

" Ако не можем да покрием облигациите, ще стане доста, доста неприятно ", споделя Бригита, чиято компания има 10 хиляди чиновници и продава коли от междинен и висок клас.

Докато огромна част от китайската стопанска система се е в изчаквателна позиция, до момента в който управляващите се пробват да спрат епидемията, която към този момент поради над 75 хиляди души, милиони компании в страната са в съревнование против часовника в опит да останат на повърхността.

Проучване измежду дребните и междинни китайски компании стига до заключението, че една трета от респондентите имат задоволително налични средства, с цел да покрият закрепените си разноски за месец. Друга една трета ще останат без пари след два месеца. Резултатите демонстрират още, че към 30% от дребните и междинни предприятия са съумели да възобновят активността си поради комплицираната процедура по утвърждение от локалните държавни управления, както и поради неналичието на чиновници и финансиране.

Макар че държавното управление понижи лихвите и подреди на банките да усилят отпущането на заеми, огромна част от локалните компании не могат да намерят финансиране, с цел да покрият актуалните си отговорности и заплащания, в това число на заплати. Без финансова поддръжка или скорошно възобновяване на китайската стопанска система, някои ще би трябвало да затворят порти вечно.

" Ако Китай не успее да ограничи вируса през първото тримесечие, чакам голям брой банкрути измежду дребните предприятия ", споделя Лв Чангшун, анализатор в Beijing Zhonghe Yingtai Management Consultant Co.

Макар че дават отговор за 60% от стопанската система и 80% от работните места в Китай, частните компании от дълго време се изправят пред постоянно непреодолими спънки да намерят финансиране, което да им помогне да разширят активност или пък да преживеят рецесии. Около две трети от общо 80 милиона дребни компании не са имали достъп до заеми през 2018 година, съгласно китайската Национална институция за финансиране и развиване.

Въпреки обещанията на властта, банковите колоси към този момент не демонстрират интензивност. Industrial & Commercial Bank of China Ltd., най-голямата страната, към този момент е направила отстъпки в периодите на едвам 5% от дребните си клиенти.
 Дронове, самостоятелни коли и суперкомпютри. Коронавирусът става тест за китайската софтуерна промишленост
Дронове, самостоятелни коли и суперкомпютри. Коронавирусът става тест за китайската софтуерна промишленост

Гигантите оказват помощ, както могат

Като цяло, китайските банки са дали заеми, свързани с вируса, на стойност 794 милиарда юана. За сравненеи, дребният бизнес нормално заплаща лихви на стойност 36,9 трилиона юана всяко тримесечие.

Редица предприятия в Китай към този момент бяха в тежко състояние и преди епидемията, а аргументите са комерсиалната война и политическото решение за понижаване на задлъжнялостта. През предходната година стопанската система на Поднебесната империя набъбна с най-бавния си ритъм от три десетилетия насам.

В максимален риск са заведенията за хранене, туристическите организации, самолетните компании, хотели и комерсиалните центрове.
 Коронавирусът в Китай: Как той ще засегне стопанските системи на Европа и на България?
Коронавирусът в Китай: Как той ще засегне стопанските системи на Европа и на България?

Разговор с ръководителя на " Кофас България " Пламен Димитров
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР