Бременната 12-годишна лъвица и нейният партньор ще бъдат транспортирани от

...
Бременната 12-годишна лъвица и нейният партньор ще бъдат транспортирани от
Коментари Харесай

Бременната лъвица от зоокъта в Разград ще бъде преместена в София

Бременната 12-годишна лъвица и нейният сътрудник ще бъдат превозени от Разград до София от фондация " Четири лапи ". Причината - " нелицензираният зоокът в града не разполага с условия за раждане и развъждане на дребното ", оповестяват от организацията.

Това ще се случи във вторник. При предходния обзор, който специалистите на организацията направиха през ноември, беше открито, че тя е в напреднала бременност. Прегледът с ехограф удостовери съществуването на един плод, като се чака раждането да е в края на тази или началото на идната година.

Фондацията ще поеме и грижите за лъвицата в столичния зоопарк.

 Бременната лъвица от зоокъта в Разград ще бъде преместена в София
© "Четири лапи "

Лъвицата е родена в зоопарка в Разград през 2005 година и продадена на русенски предприемач малко по-късно. След влизане в действие на Закона за отбрана на животните през 2008 година и налагането на възбрана жители да отглеждат огромни котки, тя е върната в зоокъта, където е употребена за разплод.

В софийския зоопарк към този момент има готови две обособени заграждения за двата лъва, с цел да може, когато настъпи раждането, майката да бъде отделена. За положението по време на пътуването ще се грижи екип от опитни ветеринарни лекари, управителен от декана на Факултета по ветеринарна медицина към Лесотехническия университет проф. Богдан Аминков.

 Бременната лъвица от зоокъта в Разград ще бъде преместена в София
© "Четири лапи "

В началото на ноември сдружението подписа съглашение с община Разград за помощ и намиране на дом на пет от седемте лъва от нелицензирания зоокът в града, за които общината не може да се погрижи. Организацията ще се погрижи и за двете лъвчета, които бяха избавени след погазване. Повече четете тук.

Бъдещето им обаче провокира спор сред общината, от една страна, и " Четири лапи " и " Дивите животни ", от друга - поради желанието на кмета на Разград да подари двете лъвчета на зоопарка в Пазарджик. Според двете организации лъвчетата няма да оцелеят там, защото няма условия за развъждане на лъвчета без майка, нито личен състав с задоволителен опит. Решението за преместването на лъвчетата следва да бъде гласувано този четвъртък от общинския съвет в Разград.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР