Бразилският президент Лула предупреждава, че Гватемала рискува „преврат“, предизвиквайки порицание в ООН

...
Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва предупреди за риска
Коментари Харесай

Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва предупреди за „риска от преврат“ в Гватемала по време на обръщение към Общото събрание на ООН, което предизвиква укор от отиващия си президент на страната Алехандро Джаматей.

Говорейки от централата на ООН в Ню Йорк във вторник, Лула изрази опасения, че резултатът от президентските избори в Гватемала през 2023 г. може да бъде отменен.

Продължавайте да четете

списъка от 3 елемента Какво следва за Гватемала след последните политически сътресения? Експерти преценяватгватемалското правосъдие, което „се използва политически“ срещу новоизбрания президент: OAS„Няма работа“: политическата криза в Гватемала осветява призивите за промянакрай на списъка

„В Гватемала има риск от преврат, който би попречил на встъпването в длъжност на победителя в демократичните избори“, каза Лула по време на общия дебат, събитие, което позволява на световните лидери да говорят по каквито теми решат.< /p>

Но часове по-късно беше ред на Giammattei да се качи на подиума - и той отхвърли обвиненията на Лула.

„Противно на предполагаемите истини, които чухме от този подиум днес, ще предам властта на лицето, което беше избрано на изборите“, каза Джаматеи.

Освен това той осъди „ненужното международно участие“ в изборите.

„Това участие и намеса бяха ненужни, защото нашата демокрация не е перфектна, но това беше демокрация, която ни позволи да имаме мирно предаване на властта и зачитане на конституцията“, добави той.

Високопоказателният разговор идва ден след като посланикът на САЩ в Организацията на американските държави Франсиско Мора каза, че Вашингтон е загрижен за усилията за подкопаване на демокрацията в Гватемала.

Той посочи неотдавнашните действия на висшата прокуратура на Гватемала, които изглежда са насочени към новоизбрания президент Бернардо Аревало, антикорупционния кандидат, който спечели втория тур на изборите на 20 август.

Откакто се очерта като фаворит в изборите, Аревало видя политическата си партия, Движението на семената, заплашена от спиране.

Прокурори под главния прокурор Мария Консуело Порас също са поискали съдебни разпореждания за обиск в централата на Seed Movement, както и в офисите на изборния орган на Гватемала.

Полицейска акция миналата седмица включи полицията в отваряне на кутии със запечатани бюлетини, ход, който предизвика международно недоволство.

„В една здрава демокрация институциите не подправят избирателните урни, след като резултатите от изборите са официално удостоверени от съответния орган“, каза Мора.

Той нарече акта „нападение срещу върховенството на закона“ и призова властите в Гватемала да прекратят своите „усилия за сплашване“.


Офисът на главния прокурор твърди, че спазва закона.

От своя страна Аревало за кратко спря участието си в прехода на правителството, за да протестира срещу действията на прокурорите. Той също така призова Порас и други служители да подадат оставки.

Тези призиви бяха отразени по улиците на Гватемала тази седмица, докато Аревало призова своите поддръжници да маршируват в защита на целостта на изборите в страната.

Във вторник хиляди поддръжници на местното население и фермери издигнаха 14 блокади по седемте главни магистрали на страната и няколко улици в столицата Гватемала Сити, за да демонстрират срещу предполагаемата намеса в изборите.

В понеделник коалиция от академични и правозащитни групи също излезе с изявление, призоваващо за оказване на международен натиск, за да се гарантира, че Гватемала зачита изборните резултати.

Планира се Аревало да встъпи в длъжност през януари.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР