Бразилският национален институт за изследване на космоса е регистрирал чрез

...
Бразилският национален институт за изследване на космоса е регистрирал чрез
Коментари Харесай

В бразилска Амазония бушуват най-големите пожари от 13 години

Бразилският народен институт за проучване на космоса е записал посредством спътници фотоси през май над 2200 пожари в бразилската част на Амазонската екваториална гора, съобщи ДПА.

Според института, това е близо 20 на 100 повече в съпоставяне със същия интервал на предходната година и е максимален брой от юни 2007 година насам.

В интервала от януари до май са били прочистени над 2000 квадратни километра тропически гори. С началото на сухия сезон в Амазония бранители на околната среда и деятели по въпросите на климата нормално бият паника. Смята се, че поради ковид тази година управляващите не наблюдават казуса по този начин от близко.

Обезлесяването в Амазония доближи нов връх през първите месеци на 2020 година

Критици упрекват държавното управление на бразилския президент Жаир Болсонаро, че предизвиква обезлесяването и тактиката на горска сеч и пречистване.

Десният популист Болсонаро поддържа икономическата употреба на Амазония. Той беше остро подложен на критика за миналогодишните унищожителни пожари в района.

Огромният горски пояс от екваториални гори, ситуиран във водосборния басейн на река Амазонка, обгръща територии от 8 страни - Бразилия, Колумбия, Перу, Венецуела, Еквадор, Боливия, Гвиана, Суринам и Френска Гвиана.

Въглеродните излъчванията от пожарите в Австралия - съвсем колкото тези от Амазония

Обвиняват Болсонаро, че приема заличаването на горите, с цел да се отворят нови площи за селско стопанство, минно дело и отглеждане на животни.

Бразилският министър на околната среда Рикардо ди Акино Салес по-рано тази година сподели, че е желателно държавното управление да се възползва от това, че вниманието на обществото е ориентирано към ковид и да облекчи разпоредбите, свързани с запазване на околната среда, за района на Амазония, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР