Бразилските войници имат някои много любопитни четива. Последният брой на

...
Бразилските войници имат някои много любопитни четива. Последният брой на
Коментари Харесай

Шпиони, TikTok, инфлуенсърки – как Путин прониква в Латинска Америка

Бразилските бойци имат някои доста любопитни четива. Последният брой на стратегическия обзор на Висшето военно учебно заведение - оповестен от Министерството на защитата на Бразилия - дава думата на Александър Дугин, най-известния идеолог и пропагандист на Кремъл. Там неговия автограф носи геополитическа публикация от 15 страници с помпозното заглавие: " Вторият свят, полупериферията и държавата-цивилизация в теорията за многополюсния свят ". Написана в тежък жанр, който е неговата визитна картичка, приятелят на Ален Сорал и други фигури на френската последна десница чука на отворени порти. С доста интелектуални препратки (Имануел Валерщайн, Селсу Фуртаду, Фернан Бродел), които би трябвало да придадат концептуален искра на цялото, той " показва " това, което всички към този момент знаят: двуполюсният свят на Студената война се трансформира пред очите ни в многополюсен свят. Това отбелязва в публикация френският ежедневник L " Express.

В този подтекст поражда, съгласно него, понятието " Втори свят ", който се намира сред " расисткия " Първи свят и Третия свят, считан от Запада за територия на " дивачеството ", на " Океания и Африка " и на " Черните ". Кои са страните от този " Втори свят "? Тези от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка), несъмнено! И към тях прибавя ислямския свят и Латинска Америка. Тези структури, поотделно или дружно, се опълчват на американците и техните европейски другари, изяснява бащата на Дария Дугина (убита при детонацията на кола бомба в Москва през август 2022 г.). Начинът, по който Дугин дестилира своите " мисли ", притегля вниманието. " Често, само че не постоянно ", написа той, " смяната в международния ред се прави посредством международни войни. Изграждането на многополюсен свят, за жалост, ще включва и войни. " Начин да се каже, че съветската експанзия в Украйна е в неизбежния ред на нещата...

Путин очарова крайнодесните латиноамериканци

Присъствието на Дугин в обява на бразилското Министерство на защитата е изненадващо. Това демонстрира по какъв начин съветската мисъл се намесва в най-малката междина на кръговете за взимане на решения на латиноамериканския континент - район от света, който Москва е трансформирала в приоритет, както се вижда от огромните запаси, ориентирани към излъчването на RT и Sputnik на испански език. " Най-удивителното е, че цялостен бранш от латиноамериканската последна десница, в това число висши военни, поддържа Владимир Путин в името на консервативните морални полезности, измежду които хомофобията е най-очевидната ", отбелязва Хорхе Масети, някогашен партизанин на Кастро, в този момент конкурент в заточение в границите на придвижването DFRENTE, и прибавя: " Към тях явно се прибавят, както в Европа, благосклонностите на латиноамериканската последна левица към Русия с неуместния претекст, че нахлуването в Украйна e част от битката против американския империализъм. " Никъде другаде, може би, съветският прогрес не е по-забележим, в сравнение с в Мексико. На 16 септември наличието на четиринадесет " бойци на Путин " по време на военния церемониал за Деня на националната самостоятелност на площад Сокало в Мексико сити провокира скандал. " Това е все едно на 16 септември 1939 година, след нахлуването на нацисткия режим в Полша, държавното управление на Ласаро Карденас (еквивалента на Де Гол в Мексико) да предложения контингент от немски войски на парада ", да вземем за пример, реагира някогашният дипломат Артуро Сарухан за армията на Путин, виновна за военни закононарушения и депортации на деца.

Мексико - главното гнездо на съветските шпиони

Левият президент Андрес Мануел Лопес Обрадор съобразително се отбрани, като изясни, че поканите за марша по време на националния празник обичайно се изпращат до всички посолства (тази година 18 страни изпратиха бойци, в това число Китай и Куба). Украинската посланичка обаче разгласи скандализирана, че от своя страна не е получавала никаква покана. През февруари 2022 година Мексико осъди съветската инвазия пред Общото заседание на Организация на обединените нации. Но два месеца по-късно, тъкмо след клането в Буча, огромната латиноамериканска страна (126 милиона жители) се въздържа при гласуването за отстраняването на Русия от Комисията по правата на индивида към Организация на обединените нации (Бразилия направи същото). " Ежедневно президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор поддържа подправен неутралитет по отношение на спора. Той минимизира отговорността на Русия и слага страната агресор на равна нога с Украйна, съжалява писателят Денис Дресър. Освен това президентът отхвърля обществено да осъди Путин и предходната година той се подигра със Зеленски по време на ежедневната си конференция ", прибавя този авторитетен колумнист, който има 5 милиона почитатели в Twitter.

Група за другарство сред Мексико и Русия, която повдига въпроси...

Професор в университета в Монтерей и някогашен дипломат на Полша Беата Война също осъжда преобладаващата русофилия в сърцето на властта. " Когато след 24 февруари 2022 година самолетите на Аерофлот бяха възпрепятствани да кацат в Мексико, министърът на туризма побърза да съобщи, че се надява скоро да ги види още веднъж, спомня си тя. Когато чиновници от Министерството на стопанската система се пробваха да вкарат ограничавания против износа на артикули и технологии с двойна приложимост (граждански и военни) за Русия, самодейността беше блокирана в президентския замък. И черешката на тортата: в разгара на офанзивата против Украйна на 23 март 2022 година Камарата на депутатите на Мексико реши да сътвори група за другарство сред Мексико и Русия! Нараства и видимостта на съветската диаспора. Сънародниците на Путин са повече от преди в туристическите обекти, в морските курорти Канкун (Юкатан) и Кабо Сан Лукас (Baja California Sur). По тези места е видян олигархът Олег Тинков, горделив притежател на 77-метрова ледоразбиваща яхта. Най-богатите руснаци също насочват погледа си към райския остров Маргарита на Карибите, който принадлежи на Венецуела.

На цифровия фронт - красивите съветски инфлуенсърки на първа линия

Социалните мрежи са следващото съветско " игрище " в страната на теленовелите. Във Фейсбук, Instagram и даже повече в TikTok, доста красиви инфлуенсърки, интелигентни и съвършено говорещи испански език, от време на време изоставят повърхностните си мнения, с цел да популяризират политически послания. На 9 май, Денят на Европа, доста от тях разгласиха известия на тематика: " Ето за какво Съюз на съветските социалистически републики завоюва Втората международна война, а не Съединените щати, както се преподава на Запад. " И всичко това в съгласуван порив, който не е инцидентен. Дипломатическите придвижвания също повдигат въпроси. Докато от началото на войната 400 съветски дипломати, обвинени в шпионаж, бяха експулсирани от Организация на обединените нации, НАТО и европейските столици, Мексико ги посреща с отворени прегръдки. За няколко месеца Мексико Сити акредитира 36 нови дипломати в допълнение към към този момент 49-те. Увеличение от 60%! С 85 дипломати съветското посолство в Мексико е най-добре оборудваното в света, което не може да се изясни с безпределно нежните търговски връзки сред двете страни. Бразилия, да вземем за пример, има единствено към тридесет съветски дипломати макар пет пъти по-важните търговски връзки с Москва и също толкоз по-големия брой емигранти. За американците нещата са ясни: става дума за огромен брой шпиони, които съвсем постоянно се възползват от дипломатическо прикритие. " Мексико е идеалното място за съветските офицери-разузнавачи да се срещат постоянно с техните къртици, инфилтрирани в Съединените щати ", изяснява някогашният американски дипломат и експерт по сигурността Джон Фийли в колонка на Eje Central, мексиканска медия. По време на чуване в Сената военачалник Глен Ван Херк, който командва военния район, обхващащ Канада, Съединените щати и Мексико, от своя страна предизвести: " Повечето членове на ГРУ в света сега се намират в Мексико. Това са членове на Руските разследващи служби, които насочват дейностите си против Съединени американски щати ".

Отношенията сред Мексико и Русия не са от през днешния ден, а датират от 1891 година Тогава цар Александър III открива първото си дипломатическо посланичество в района. Впоследствие Мексиканската (1910 г.) и Болшевишката (1917 г.) революции сближават двете страни. За Мексико Съветите съставляват метод за контраст на техния всесилен англоговорящ комшия. Но с друга революционна страна, Куба, Москва подписа най-силния съюз от 1960 година Министърът на защитата Сергей Шойгу удостовери това пред своя кубински сътрудник Алваро Лопес Миера в Москва през юни: " Няма подозрение, че Куба е била и продължава да бъде най-важният съдружник на Русия в района ".

Поне стотина кубински наемници в Украйна

Това историческо партньорство изяснява за какво Куба е единствената страна, изпратила наемници в Русия за да се причислят към украинския фронт. Аферата - отречена от Хавана - провокира доста звук. Датира от началото на септември. След това група хакери, наречена " Кибер опозиция ", хакнаха пощенската кутия на съветски офицер от Западния боен окръг на Русия. Хакерите крадат данни, които потвърждават наличието на кубински бойци във военната база в Тула, където има военно учебно заведение и център за подготовка на парашутисти. Сред откраднатите фотоси са 120 сканирани паспорта, фотоси на кубинци в боеспособна възраст и контракти, които плануват месечно възнаграждение от 195 000 рубли (около 2000 евро) против присъединяване в " специфичната военна интервенция ", която се организира в Украйна. Фактите се удостоверяват от фейсбук сметките на засегнатите лица, където някои са разгласили свои фотоси от Русия и окупирана Украйна. Предупреден за това приключване на информация, кубинският режим пое самодейността: той самичък разкри абсурда, с цел да го разсее по-добре, следвайки техника, употребена към този момент по време на аферата Очоа през 1989 година (по това време връзките сред режима на Кастро и колумбийските наркотрафиканти бяха на път да бъдат разкрити и Фидел Кастро не се поколеба да разстреля " виновниците " ). Симулирайки отвращение, външният министър Бруно Родригес разгласи по малкия екран, че Куба преди малко е разрушила мрежа от трафиканти на хора, които са вербували наемници, с цел да ги изпратят в Украйна. Тогава двама полковници от Министерство на вътрешните работи обявиха без повече детайлности, че са задържани 17 души. Самоличността на трафикантите остава тайнственост.

Защо Куба не търси сметка на Русия?

Тази публична версия наподобява доста невероятна. " Не единствено е невероятно да се получи паспорт за овакантяване на острова без утвърждението на управляващите, само че също така е невиждано, че режимът не разкрива имената на задържаните хора, знаейки, че в Куба всеки апаш на торба цимент автоматизирано вижда името си в органа на Комунистическата партия Гранма ", показва Хорхе Масети, съперникът в заточение, който познава системата от вътрешната страна, защото е бил част от нея. " Тази липса на бистрота ясно демонстрира, че режимът се усеща натясно ", прибавя някогашният партизанин в заточение. Опозиционерът акцентира и друго несъгласие: " Куба признава наличието на кубински бойци в Русия, само че се въздържа да потърси отговорност от страната, която ги е вербувала. Любопитно, нали? " Не толкоз доста. В Латинска Америка единствено двама държавни глави осъдиха съветската инвазия в Украйна: президентът на Чили Габриел Борич и този на Уругвай Луис Лакале Поу. Останалите тридесет и един явно не желаят да обидят Владимир Путин, който прави всичко, с цел да останат нещата постоянно такива: от 29 септември до 2 октомври в Думата (парламента) в Москва се организира междупарламентарна конференция Русия -Латинска Америка. Избраната тематика е: " Сътрудничество за обективен свят за всички ". Никой да не се смее.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР