Бразилски институт за изследване на кафето започна решаващ етап от

...
Бразилски институт за изследване на кафето започна решаващ етап от
Коментари Харесай

Бразилски институт за изследване на кафето напредва в разработването на естествени безкофеинови сортове

Бразилски институт за проучване на кафето стартира решителен стадий от двудесетилетен план за създаване на сортове кафе арабика, които са естествено безкофеинови. Според откривателите работата им може да има забележителен търговски капацитет, написа Ройтерс, представени от Българска телеграфна агенция.

Програмата се създава в Агрономическия институт на Кампинас (Instituto Agronomico de Campinas), водещ проучвателен център за кафе, който е дал доста от кафеените растения с висок рандеман, помогнали на Бразилия да се трансформира във авторитетен състезател на международния пазар на кафе, осъществявайки повече от една трета от покупко-продажбите.

Изследователи от Агрономическия институт споделиха, че стартират районни полеви тествания на някои от сортовете, които са разработвали от няколко години посредством кръстосване на разнообразни кафеени растения с естествено доста ниско наличие на кофеин.

Ако съумеят, получените разновидности биха могли да намерят пазарна ниша в огромни потребителски райони като Европа и Съединени американски щати измежду потребителите, които биха ги предпочели вместо актуалните марки без кофеин, основани като резултат от химически или промишлени процеси.

Компаниите, продаващи безкофеиново кафе, също биха могли да се възползват от понижени разноски, защото ще имат опция да пропуснат индустриалните процеси, с цел да отстранен кофеина от елементарните сортове кафе.

Някои от клонингите, създадени в центъра, се засаждат в разнообразни райони на Бразилия. Кафеените дървета нормално лишават две до три години, с цел да дадат първите плодове, тъй че има още няколко години напред, до момента в който откривателите могат да съберат реколтата и да я тестват.

Потреблението на безкофеиново кафе съставлява към 10 на 100 от пазара в Съединени американски щати, съгласно данни на Националната кафе асоциация.

Въпреки че мнозина пият кафе, особено търсейки силата, обезпечена от кофеина, някои хора имат нетърпимост към него или избират да пият безкофеиново кафе по-късно денем, с цел да избегнат евентуални разстройства в съня.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР