Бразилски футболен отбор от Гуарапуава ще носи името Мариупол и

...
Бразилски футболен отбор от Гуарапуава ще носи името Мариупол и
Коментари Харесай

Футболен клуб "Мариупол" в Бразилия: местен отбор ще играе с името на украинския

Бразилски футболен тим от Гуарапуава ще носи името " Мариупол " и ще играе с цветовете и емблемата на украинския тим, който беше разхлабен след началото на войната и на града. " Бател " от щата Парана, заяви, че по този метод желае да резервира " Мариупол ". В бразилския град има огромна украинска общественост, а локалните са решили да покажат взаимност към един от най-засегнатите градове във войната.

След нападението и стадионът, и подготвителните бази на " Мариупол " бяха унищожени.

" Клубът показва идентичността на нашата общественост, а нашата общественост е 70% украинци и хора от украински генезис. Украйна постоянно е подкрепяла бразилските гении и стана значима врата за играчи от Бразилия към европейския пазар. Това е най-малкото, което можем да създадем, с цел да запазим клуба им жив и да дадем вяра на украинците по целия свят ", сподели президентът на " Бател ", към този момент ФК " Мариупол " Алекс Лопес.

Клубът направи специфичен уебсайт за промяната на името, като в известието се показва, че локалната украинска общественост е най-голямата в Южна Америка.

" 19 март 2022 беше денят, в който мач не се състоя. " Мариупол " трябваше да одобри " Колос " на стадиона си " Володимир Бойко, на 57.3 км от съветската граница. След безмилостните офанзиви на съветската войска градът е оставен в руини. Тренировъчният център беше бомбардиран. Кампусът на клуба се трансформира в казарма на врага. А тимът, който беше знак на обединяване и еднаквост, спря да съществува. Но футболът не е единствено игра. Това е жизненоважна нужда за съществуването ни като хора. В най-мрачни времена, футболът е знак на вяра за по-светло бъдеще. Година по-късно футболът на Мариупол ще продължи да живее в страната на футбола. Ще задържим ФК " Мариупол " жив и ще прекръстим " Бател ", пишат от клуба.

O time da Associação Atlética Batel passa a representar as cores, o escudo e a bandeira do FC Mariupol, da Ucrânia, que encerrou suas atividades por causa da guerra.
— Leonardo Bertozzi (@lbertozzi)

В известието се споделя, че бразилският отбор ще носи името и цветовете, до момента в който украинският се възвърне още веднъж в дома си.

" Футболът е знак на опозиция. Винаги е бил сплотяваща мощ, когато би трябвало да събере хората дружно. Футболът е спирал доста войни. Но никоя война няма да спре духа на футбола. Ще се погрижим за ФК " Мариупол ", до момента в който украинците могат още веднъж да отидат на стадион " Володимир Бойко ", с цел да гледат по какъв начин играе техният тим. "

Андрий Санин, вицепрезидент на разпуснатия украински клуб, благодари на " Бател ".

" Войната беше толкоз опустошителна за нашия град, само че да имаме футболен тим, който е на половин свят надалеч от нас, само че предлага да резервира името ни живо в тези мрачни времена - невероятно е да изразя какво значи това за нас ", сподели Санин.

ФК " Мариупол " няколко пъти игра квалификации в европейските шампионати, за последно в Лига Европа през сезон 2019-2020.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР