Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка (БРИКС) работят заедно

...
Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка (БРИКС) работят заедно
Коментари Харесай

БРИКС: Ето как родните валути на държавите от съюза стават все по-силни

Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка (БРИКС) работят дружно за подсилване на икономическите партньорства, реализиране на финансова непоклатимост и понижаване на зависимостта от щатския $ и еврото в интернационалните транзакции.

Преди визитата на президента на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва в Китай, страните към този момент се бяха договорили да търгуват, употребявайки съответните си валути – юан и реал. Целта на този ход е да се опрости търговията сред двете страни и да се понижи зависимостта от други валути.

В дълготраен проект валутната самодейност на страните от БРИКС евентуално може да се трансформира в средство за разплащане и даже да придобие статут на аварийна валута освен за страните членки, само че и за други страни. Целта е да се обезпечи опция и да се подкрепи ребалансирането на международната финансова система.

По-специално юанът набира известност като интернационална аварийна валута. Понастоящем той заема позицията на петата по величина аварийна валута в света с дял от 2.69% от международните валутни запаси. Международният валутен фонд (МВФ) също по този начин усили тежестта на юана в кошницата “ “, която включва кошница от валути, употребявани от МВФ, което в допълнение затвърди статута му.

Освен това Китай сътвори клирингови центрове за ренминби в няколко страни, в това число Мавриций, Южна Африка и Замбия, с цел да улесни търговията и да понижи комерсиалните опасности. Това развиване демонстрира възходящото значение на юана в интернационалната търговия, изключително в комерсиалните връзки сред Китай и Африка.

Като цяло валутите на страните от БРИКС получават все по-голямо значение заради икономическия им напредък, огромния брой население, забележителната повърхност, богатите енергийни ресурси, минералните находища и обработваемата земя. Тези фактори способстват за възходящото им въздействие на международната сцена, защото се чака до 2030 година общият им Брутният вътрешен продукт да доближи 50% от международния.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР