Бразилия обяви, че праща войски по границата си с Венецуела,

...
Бразилия обяви, че праща войски по границата си с Венецуела,
Коментари Харесай

Бразилия прати армията към границата с Венецуела

Бразилия разгласи, че праща войски по границата си с Венецуела, откакто венецуелското държавно управление предяви искания към територията на прилежаща Гвиана, предава Би Би Си.

Богатият на нефт район Есекибо е предмет на разногласия от XIX век, когато Гвиана е била английска колония.

Напрежението нараства след референдума в неделя във Венецуела. Твърди се, че повече от 95% от гласоподавателите са подкрепили настояването на държавното управление за анексиране на Есекибо.

След това президентът на Венецуела Николас Мадуро изиска от държавната петролна компания да издаде лицензи за рандеман там и предложи Националното заседание да одобри законопроект за превръщането на региона в част от Венецуела.

Действията на Венецуела са мотив за безпокойствие в целия район.

Докато войските на Гвиана са в положение на висока бойна подготвеност, бразилската войска уточни, че реалокира още бойци в граничния град Боа Виста, столицата на щата Рорайма, както и че докарва спомагателна бойна техника.

Въпреки това всяко военно навлизане на Венецуела ще бъде логистично предизвикателство, защото поради сложния терен венецуелските бойци ще би трябвало да преминат през бразилска територия, с цел да влязат в Есекибо.

Бразилската войска е заяви, че ускорява наличието си в района като част от напъните за " гарантиране на неприкосновеността на територията ".

Хеликоптер на гвианската войска със седем души на борда изчезна покрай границата с Венецуела в сряда.

Началникът на щаба на Гвиана Омар Хан обаче съобщи, че " няма информация, която да допуска, че Венецуела е забъркана ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР