Брайлово табло ще помага на незрящите в Бургас да се

...
Брайлово табло ще помага на незрящите в Бургас да се
Коментари Харесай

Брайлово табло ще помага на незрящите за изборите

Брайлово табло ще оказва помощ на незрящите в Бургас да се срещнат с претендентите за кмет и за общински съветници на локални избори в неделя. Иновативният панел ще бъде подложен до всяка изборна секция, предопределена за хора със зрителни увреждания.

​​Таблото е направено от хора с увреждания. Общо 36 такива устройства ще бъдат сложени до всяка секция, приспособена за гласоподаване на незрящи в Бургас.

" Това са тактилни табла. Таблото съдържа брайлов текст и специфични QR кодове, оградени с рамка, с цел да се възприемат елементарно в пространството. За да се употребяват, е належащо устройство с камера и интернет, което да ги сканира. На-отгоре сме сложили листата за претенденти за кметове, обозначена с буквата " К ". Останалите са обозначени с цифрите от жребия на ЦИК и с Брайлови знаци. Съответното тактилно поленце демонстрира тъкмо къде се намира QR кодът ", изясни Красимир Червенков, специалист по цифровизация и член на Съюза на слепите.

При сканиране се зарежда интернет страница на общината, на която има аудиофайл, записан от жив човек, в който е прочетена листата на претендентите.

" Първоначално мислехме, че е изрично невероятно и скъпо, само че по концепция на Краси Червенков и нашите IT експерти успяхме да стигнем до този резултат. Надявам се и за последващи избори да го създадем. Във всички комисии ще има хора, които да подкрепят другите с увреждания да си пуснат аудиозаписа или да намерят съответния QR код ", сподели Фани Семерджиев, ръководител на ОИК-Бургас.

Инициативата е една дребна стъпка напред в поддръжката и интеграцията на хората със зрителни увреждания.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР