Браузърите вече не са просто уеб браузъри, а рамки за

...
Браузърите вече не са просто уеб браузъри, а рамки за
Коментари Харесай

Създателите на уеб браузъри се провалят в най-важната си задача


Браузърите към този момент не са просто уеб браузъри, а рамки за сбирка от приложения и функционалности
(снимка: CC0 Public Domain)

Уеб браузърите от известно време не са просто уеб браузъри. Разработчикът Джак Уолен, който е работил в екипите на съвсем всички браузъри, предлага на сътрудниците си да се завърнат към главното си дело: основаването на средство за проявление на уеб страници.

Какво е уеб браузър? Всички сме наясно – стратегия, с която преглеждаме уеб уеб сайтове. Повечето такива стратегии ги знаем – Firefox, Chrome, Safari, Opera и доста други. Но разработчиците от ден на ден се занимават с неща, които не са директно свързани с главната работа на браузърите – и от ден на ден се провалят в главната си работа, а точно да основават програмен продукт за проявление на уеб страници, споделя Уолен.

„ Някога уеб браузърите правеха едно нещо и го правеха добре. Какъв беше този вълшебен трик? Разработчиците правеха програмен продукт за разглеждане на уеб уеб сайтове и това беше съвсем всичко. След това браузърите започнаха да прибавят нови функционалности. Първо това беше имейл клиентът (помните ли Netscape Navigator?). След това започнаха други работи – разширения, приложения, панели, мениджъри на пароли, крипто портфейли ”, споделя Уолен, представен от Tech Republic.

За човек може да бъде изтощително даже единствено да се пробва да наблюдава новите функционалности, които разработчиците прибавят. С всяко ново попълнение най-важната задача на уеб браузъра от ден на ден остава забравена.

Коя задача? Показването на уеб страници, по какъв начин коя!

Да си представим: Браузър X прибавя функционалност Y, а екипът на браузър Z усеща, че би трябвало да копира функционалност Y. Но освен това, а по-късно и да изпревари Браузъра X, като добави функционалност V. Порочният цикъл не свършва дотук. Браузър A влиза на арената и копира функционалностите Y и V, а по-късно, с вярата да обърне играта в своя изгода, изстрелва на пазара и трета функционалност W, което няма нищо общо с първичната цел на уеб браузъра. После всички я копират, с цел да не останат по-назад.

И какво излезе? На този стадий всеки уеб браузър има функционалности Y, V и W. Обаче лудата конкуренция не стопира дотук. Уеб браузърът B излиза на пазара с всички фанфари и всички функционалности, които досегашните играчи са имали, само че той дебютира и с нещо ново и невиждано – функционалността G. И ето, че всички се втурват да я копират, с цел да се надминават взаимно отново…

„ Ето това е ситуацията. Уеб браузърите към този момент не са единствено уеб браузъри, а рамки за сбирка от приложения и функционалности, които не вършат нищо повече от помрачаване на главната задача на браузъра – да демонстрират уеб уеб сайтове ”, ядосан е Уолен.

„ Всички са отговорни ”

„ Не се заблуждавайте, всеки от известните уеб браузъри е отговорен за това. Когато изоставих Firefox (поради тази и други причини), прескачах от браузър към браузър, единствено и единствено с цел да открия, че всеки от тях трансформира уеб уеб страниците във вторична функционалност ”.
още по тематиката
Всеки от браузърите може да демонстрира страници, но непрекъснатото им раздуване с спомагателни функционалности натежава. Програмите стартират да стават тромави, нестабилни, „ бъгави ”.

Разбираемо е за какво разработчиците на браузъри вършат това. Те желаят да завоюват пазарен дял. Всеки търси метод да откри и предложи „ функция-трепач ”, която да притегли всички консуматори – или най-малко множеството. И по тази причина всеки търси да вгради нова и „ неустоима ” функционалност всеки ден.

Но тези „ функции-трепачи ” неведнъж утрепват самия браузър – или най-малко самото браузване.

Чисто и семпло

„ Защо разработчиците на уеб браузъри не отстранен всички тези екстри и не ги създадат на добавки? По този метод потребителите ще могат да стартират с един обикновен, базов браузър и да си надградят единствено с това, което им харесва. Ако е належащо ”, пита софтуерният експерт.

Който желае единствено уеб браузър, не прибавя нищо. Който желае уеб браузър с вграден управител на пароли, прибавя си управител на пароли. Който желае браузър като кухня – с всичко – може да надгради с всичко, което оферират разработчиците.

Разбира се, има три функционалности, които множеството браузъри ще би трябвало да включват по дифолт:

Но с изключение на тези неща всичко останало може да бъде добавка. „ При първото пускане на браузъра позволете на потребителя да избере какво желае да бъде включено. Не предполагайте, че знаете по-добре, тъй като не знаете ”, споделя разработчикът. „ Не знаете какво е най-важно за всеки консуматор. Можете да отидете и още по-далеч и да извършите тези разширения и добавки „ външни ” – да са създадени от трети страни. По този метод можете да се концентрирайте върху основаването на допустимо най-хубавото приложение за проявление на уеб уеб сайтове. Би било бързо, надеждно, несъмнено и необикновено елементарно за потребление ”.

Вероятността всичко това да се случи, несъмнено, не е огромна. И сега има елементарни, семпли браузъри, които вършат тъкмо това – разрешават сърфиране в интернет и нищо повече. Идеята е да вършат едно нещо и да го вършат добре.

„ Когато решите да употребявате сходен браузър, вие се отказвате от някои улеснения, предлагани от по-големите браузъри като управител на пароли, режим тайно и други. Но това, което печелите, е експедитивност, надеждност и елементарност ”, заключава разработчикът.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР