Браншовите организации и Омбудсмана не са съгласни с предложеното изискване

...
Браншовите организации и Омбудсмана не са съгласни с предложеното изискване
Коментари Харесай

Няма да има изискване за платени пътни глоби при годишен технически преглед

Браншовите организации и Омбудсмана не са съгласни с препоръчаното условие за годишните механически прегледи. В плана на Закона остава въвеждането и хармонизирането с директивата на Европейски Съюз. Остава опцията за промяна на винетка и решението на казуса с обезщетителните такси.
Заплащането на всички санкции по фишове и наказателни постановления, които са постъпили от електронната система за събиране на пътни такси, няма да е наложително изискване за минаване на годишен механически обзор. Такова предложение беше направило Министерство на районното развиване и благоустройството. Но след публичното му разискване поправката е отпаднала.

От оповестените на страницата на Министерство на регионалното развитие документи към плана на Закона излиза наяве, че тази смяна не е призната от представителите на Съюза на интернационалните превозвачи, Камарата на автомобилните превозвачи в България и от Омбудсмана.

Затова плануванаъа ал.16 към чл.10 от Закона за пътищата, в която беше заложено сходно условие е отпаднала и не е включена в окончателния вид на плана, който е постъпил на 27 май за разискване в Парламента.
Реклама
" Поради непрецизния текст на тази наредба, същата не е била прилагана до сегашния миг, като предлагането е текстът да отпадне напълно, а да не се уточни. Мотивите за това са свързани с резултата, който следва от използването ѝ, а точно - слагането на условие за възнаграждение на обществено обвързване за задачите на осъществяване на законово обвързване на притежателите или ползвателите за прекосяване на ППС през годишен механически обзор, което би могло да обоснове ограничение на опциите за осъществяването му ", написа в претекстовете към импортирания законопроект.
Другите промени в Закона за пътищата
Във импортирания за разглеждане в Народното събрание план остава главният претекст за настояването за проемни, а точно хармонизирането на Директива (ЕС) 2019/520 на Европейския парламент. Остава и опцията за еднократна промяна на закупена електронна винетка, в случай че е позволена техническа неточност при въвеждане на данните. Поправка във винетката ще може да се вършат единствено на до два от знаците в регистрационния номер на автомобила.

Съществени допълнения след извършеното публично разискване са заложени в спомагателни разпореждания към " Услугата за пътно таксуване " и определянето на изискванията за използването на услугата, както и на доставчиците на Европейска услуга за електронно пътно таксуване (ЕУПТ). В няколко точки към спомагателните разпореждания се разказва какво включва услугата, структурата, която е виновна за събирането на пътни такси и доставчиците на електронни услуги по пътно таксуване.

Уважено е и настояването на Омбудсмана за въвеждане на наложително автоматизирано търсене в национална база данни за регистрация на пътни транспортни средства на страна членка за определяне на притежателя на пътното транспортно средство при осъществено нарушаване.
Реклама
Решението на казусът с обезщетителните такси за тежкотоварните коли е непокътнато обаче като смяна в новия Закон за пътищата и по този начин когато се откри неподаване на декларирани тол данни, това ще бъде квалифицирано като непозволено, само че ще се даде опция за възнаграждение на оптималната тол такса, вместо непосредствено санкциониране.

Дали планът ще претърпи още промени и дали ще отпаднат и други оферти ще стане ясно откакто той премине за разискване и разглеждане в Комисията по районна политика, Комисията по въпросите на Европейски Съюз, Комисията по електронно ръководство, транспортната комисия и тази по вътрешна сигурност, които занапред следва да го преглеждат и утвърждават.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Мария Дойкова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР