Браншовата камара "Пътища", която включва 85 фирми, организира втори национален

...
Браншовата камара "Пътища", която включва 85 фирми, организира втори национален
Коментари Харесай

Протест ще блокира движението пред парламента и на възлови места в страната


Браншовата камара "Пътища ", която включва 85 компании, провежда втори народен митинг в границите на дни. Ще бъдат блокирани пътни сектори в 27 точки в страната и София. Стачните дейности стартират в 9.00 часа на площад "Народно заседание ".

В 9,30 ч. ще дойде тежка строителна техника. Недоволството ще се изрази и в блокиране на пътни сектори на 27 места в страната и София от 11 часа. Сред тях са обходът на Бургас, пътен възел "Коматево " в Пловдив, входът към Пазарджик от автомагистрала "Тракия ", Айтоският и Ришкият проход и други

Както предната сряда, пътните компании недоволстват от неналичието на разплащане за осъществени и сертифицирани действия за над 1 милиард лв.. Пътищарите упорстват, че договорите им за настоящ ремонт и поддръжка са изцяло законни, а с подписването на споразуменията през ноември предходната година страната е признала дейностите за законно изпълнени и признати.

В Смолянска област към 100 представители на пътно поддържащите компании ще стачкуват на разклона за чепеларското село Проглед по пътя Смолян - Пловдив. Хари Малинов, кооридинатор на протестиращите в Смолян съобщи:

"Протестът е, че от една година няма никакво заплащане. Служебното държавно управление, в лицето на Комитова, ни убеждаваше, че за зимно поддържане - 100 милиона, е подсигурено. Зимата е платена за 40 дни - за ноември и декември, а от януари няма никакво заплащане. Знаете, инертни материали, горива, осигуровки, всичко къде отива. Имаме признати документи, признати, утвърдени от организацията и отново не се заплаща. Ужким договорите били противозаконни. Договорите са изцяло законни! От 8 години работя това и такова нещо не ми се е случило! Пуснали сме писмо, че до момента в който, не платят няма да правим никакви действия на територията на Смолян, само че те се обаждат за паднали камъни, за паднали дървета.. Отзоваваме се въпреки всичко. От наша страна сме колегиални, само че от страна на страната няма нищо ".

От Шуменската „ Автомагистрали - Черно море “ ще блокират основните пътища към Бургас и София сред 11.30 и 14 часа. Протестът на компанията е осми от лятото на 2021 година, когато бяха отказани заплащания за осъществен ремонт на сектор от Автомагистрала "Тракия ". И все още съществува заплаха 800 чиновници да бъдат освободени от сдружението, съобщи синдикалният водач Петя Стоянова.

"Съкращения към момента не сме създали. Разчитаме на здравомислие от страна на ръководещите, че би трябвало да си платят това, което дължат, с цел да можем да продължим да работим. Имаме контракти. За страдание, сега се затрудняваме да ги изпълняваме, тъй като ни липсват оборотни средства за материали. Правим сделки за разсрочено заплащане на електрическа сила, на газ, на материали, само че този развой не може да бъде безконечен ".

Очаква се Народното събрание да гласоподава решение, с което АПИ да изплати на пътните компании половината от парите за осъществени действия и цялата сума за пътни знаци и маркировка. Плащанията към компаниите ще стартират до 2 седмици след приемане на решението. Решението е в предварителната стратегия на Народно събрание.

Комисията по районна политика одобри през вчерашния ден решение за метода на разплащанията и поддържането на републиканската пътна мрежа. Очаква се съвещание и на Бюджетната комисия, с цел да може решението да мине и в пленарната зала. Заседанието е с начален час 14.30 в ѝ в графика на Народното събрание.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР