Бракуваме ваксини за над 100 млн. лв. срещу Covid-19. България

...
Бракуваме ваксини за над 100 млн. лв. срещу Covid-19. България
Коментари Харесай

Бракуваме ваксини за над 100 млн. лв. срещу Covid-19

Бракуваме ваксини за над 100 млн. лева против Covid-19. България към този момент е бракувала над 2 млн. дози ваксини против Covid-19 на стойност над 50 млн. лв.. В началото на 2023 година изтича срокът на валидност на още 1.5 млн. дози ваксини на Pfizer/ BioNTech и и 8800 ваксини на Moderna и те ще би трябвало да бъдат бракувани и унищожени. Стойността им също е към 50 млн. лева Това бе обявено в Народното събрание от служебния министър на опазването на здравето Асен Меджидиев.

Той разгласи, че България упорства пред Европейската комисия да бъдат прекъснати договорите за доставка на нови ваксини против Covid-19. Меджидиев уточни, че е изразил позицията на съвещанието на Съвета на министрите по опазване на здравето в Европейски Съюз на 9 декември предходната година.

“Ако получим нови дози, те още веднъж ще бъдат с къс период на валидност и още веднъж ще би трябвало да ги бракуваме. Което значи, че един път плащаме, с цел да ги купим, и още един път ще плащаме за бракуването им ”, сподели Меджидиев. Той изискал от Европейска комисия да се намерения за опцията да се възстановят най-малко част от средствата, платени за поръчаните ваксини.

Изказването му е получило поддръжката на представителите на други 15 страни от Европейски Съюз, в това число и на Германия. Чакаме решението на борда по опазване на здравето на Еврокомисията, добави той.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР