Бойци на Хамас освободиха в събота втора група от 13

...
Бойци на Хамас освободиха в събота втора група от 13
Коментари Харесай

След забавяне: Хамас пусна на свобода още  заложници 


Бойци на Хамас освободиха в събота втора група от 13 израелски заложници в подмяна на палестински пандизчии.

Размяната на заложници против пандизчии беше отсрочена с часове в инфарктна конюнктура, откакто Хамас упрекна Израел, че е нарушил отговорностите си по съглашението, подписано като част от четиридневно преустановяване на огъня.

След намесата на катарски и египетски медиатори и уверения от страна на Израел, Хамас се съгласи да освободи 13 израелци и четирима тайландски заложници късно през нощта.

Израел на собствен ред освободи 39 палестински пандизчии.

Микробуси на Червения кръст превозиха заложниците през египетския граничен пункт Рафах преди прехвърлянето им в Израел.

Обратно вкъщи

Сред освободените израелци е 21-годишната Мая Регев, отвлечена от Хамас при тяхното смъртоносно нахлуване на 7 октомври против фестивалът Supernova.

Мая Регев и нейният 18-годишен брат Итай, който също беше отвлеччен от Хамас по време на фестивала, по-късно бяха показани вързани в задната част на пикап във видео, оповестено в обществените медии.

„ Толкова съм разчувствана и щастлива, че Мая към този момент е на път към нас. Въпреки това сърцето ми е раздвоено, тъй като синът ми Итай към момента е в плен на Хамас в Газа “, сподели майка им Мирит в изказване, публикувано от фамилиите на заложниците, съобщи Агенция Франс Прес.

Семейството на освободената деветгодишна заложница Емили Хенд сподели, че са " извънредно щастливи " да я прегърнат още веднъж. „ Не можем да намерим думите, с цел да опишем страстите си след 50 дни. "

Израелските управляващи оповестиха, че на собствен ред са освободили 39 палестински пандизчии, в това число 38-годишният Исра Джабис, наказан на 11 години затвор за детониране на газова бутилка на контролно-пропускателен пункт през 2015 година

Предаването на заложниците от Хамас пристигна часове по-късно от предстоящото, откакто екстремистите обявиха, че Израел избира кои от пандизчиите да пусне и не разрешава филантропичната помощ да доближи до цивилни в Северна Газа.

Терористичната организация по-късно заяви, че е " дала отговор позитивно " на египетските и катарските медиатори, откакто те са предали обещанието от страна на Израел да " извърши всички условия по съглашението ".

Преди ден Хамас освободи първата група 13 израелци, всичките дами и деца. Десет тайландци и един филипинец също бяха ненадейно освободени от Хамас. Израел на собствен ред освободи 39 палестински дами и деца от своите затвори според съглашение, което постанова замяна в съответствие три към едно.

Хуманитарна помощ

Паузата на боевете в Газа отвори пътя за повече помощ за палестинците, защото Израел е сложил Газа под съвсем цялостна блокада.

Общо 61 камиона доставиха храна, вода и филантропична помощ през " филантропични проходи " до северната част на Газа, заяви службата по филантропични въпроси на Организация на обединените нации.

Други 187 камиона с жизненоважни доставки са били изпратени настрана на филантропични организации, работещи в линията Газа, се споделя в известието.

Египет съобщи, че е получил позитивна противоположна връзка и от двете страни по отношение на концепцията за удължение на примирието с ден-два и освобождение на повече заложници и пандизчии.

www.dnes.bg/

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР