Бойното изкуство Капоейра е изключително атрактивно. То съдържа в себе

...
Бойното изкуство Капоейра е изключително атрактивно. То съдържа в себе
Коментари Харесай

Иглика Радилова: Много неща научаваш, когато се запалиш по Капоейра

Бойното изкуство Капоейра е извънредно атрактивно. То съдържа в себе си доста неща - има музика, има танци, има пеене, има бойни детайли, има извънредно мощна и тежка физическа натовареност и приготвя хората за бойни моменти. Бойното изкуство Капоейра идва в България преди 12-14 години и ние сме едни от хората, които се занимават с това бойно изкуство. То идва от Бразилия, а ние сме една много огромна група и се споделяме Сиара Капоейра.


Това съобщи в изявление пред БГНЕС Иглика Радилова от Сиара Капоейра.


“Обучаваме от най-мънички децата като започваме от 3-годишни и ги отглеждаме до късна възраст. Най-възрастният ни участник е към 40-годишен ”, добави Радилова.


Според нея, има значителен интерес към бойното изкуство у нас. “Ние в действителност не смогваме с хората, които имат предпочитание да стартират Капоейра ”, посочи тя.

Радилова акцентира, че това е безконтактно бойно изкуство. “Целта на Капоейра е едно непрекъснато гонене от удар към отбягване и така нататък Не е нещо, което ще пребие хората, когато дойдат в залата, а е по-скоро нещо, което ще ги научи на рефлекси, да се пазят и отбраняват. Освен това учим и език - португалски, тъй като бойното изкуство се преподава на португалски ”, разясни тя.


Тя описа, че напълно инцидентно й е попаднала обява във Facebook страница и е разкрила, че в България бойното изкуство се практикува и незабавно се е запалила по него.

“Капоейра съчетава в себе си с изключение на физическата натовареност и доста просвета. Има доста неща, които можеш да научиш, когато се запалиш по Капоейра ”, счита тя.

“Най-силен интерес, както при всяко занятие за деца, съгласно мен имат родителите на деца сред 2-3 годишна възраст ”, сподели тя и добави, че те стартират да образоват деца, когато са навършили 3 години и посочи, че най-силната им група сега е формирана от деца, които упражняват бойното изкуство повече от 10 години.

“Хубавото на Капоейра е, че за тези 10-12 години построи за тях една среда, в която просто се движат измежду готини хора, а не се объркват по алкохол и цигари ”, сподели още Радилова.

Капоейра е афро-бразилско бойно изкуство, което се ражда при започване на XVI век в Бразилия, като отговор на робите по отношение на португалските колонизатори. Съчетание от музика, танц, акробатика, пердах, просвета и метод на живот, капоейра се трансформира в знак на независимост. През вековете капоейра претърпява голям брой промени и придобива друг образ - от смъртоносно бойно изкуство, неразрешено със закон, до атрактивен спорт и изкуство, прието за международно културно завещание от ЮНЕСКО. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР