Бойко Рашков ловува с турския милионер Фуат Гювен в ловното

...
Бойко Рашков ловува с турския милионер Фуат Гювен в ловното
Коментари Харесай

БОМБА В ПИК TV: Бойко Рашков на лов с турския милиардер Фуат Гювен – братовчед на президентския съветник Копринков домакинства на министъра на Радев и приближения на Доган баровец

Бойко Рашков ловува с турския милионер Фуат Гювен в ловното стопанство на Ракитово край Велинград. Този сигнал получи ПИК от шокирани горски чиновници, които били събрани под строй да обслужват скъпарското занимание на Министерство на вътрешните работи шефа в служебния кабинет на Румен Радев и скандалния му посетител, който е апетитен за един от най-близките на Ахмед Доган предприемачи. Те са били инструктирани да приготвят като за крале терена за лова им още през вчерашния ден, а базата за спането им нощес. Днес пък в ранни зори да ги чакат в родопските гори сред Ракитово и Дорково, като създадат всичко допустимо в региона да няма инцидентни хора, както и никакви други ловци.

На място е екип на ПИК TV с водещата Ива Николова, която упорства да бъде позволена в базата, където гостуват Рашков и Гювен.

Горските чиновници разкриха още пред ПИК, че инструкциите за лова на Министерство на вътрешните работи шефа пристигнали също от неслучаен човек. Домакин им бил първи братовчед на президентския консултант Николай Копринков, който около едноличната тирания на Радев преди повече от половин година, колел и бесел в ловното стопанство, което другояче е държавно. Припомняме, че още при започване на чистката в стартовите дни на служебното държавно управление на Румен Радев през май, едни от първите смени бяха точно на шефове на ловни стопанства в цялата страна. Хора от тези структури настояват, че повода била точно, че ловът е занимание на Бойко Рашков и той държал да сложи свои и на Радев доверени хора на всички позиции.

С откриването на ловния сезон тази есен Рашков съвсем не пропущал опция да упражнява тузарското си занимание. Това изяснява обстоятелството, че от месеци не работи и до края на септември беше стопирал даже репресивните си акции, само че с наближаването на изборите му се наложи да се развихри в обслужването на боса си Радев, с цел да му подсигурява втори мандат. Дори и в тези напрегнати за мракобесните му акции дни седмица преди вота обаче, той е намерил време да ловува. А повода е в специфичния му посетител, който се наложило да посрещне уместно.

Роденият в Момчилград Фуат Гювен е измежду митичните предприемачи на родния мутренски преход. Той стартира издигането си от дълбоката провинция до един от най-доверените хора на Ахмед Доган при започване на 90-те години. Стартът му е търговия с кожи в Турция, а след това стига чак до с горива и проводници в България. Неговата империя се занимава с цяла палитра от действия, в които влизат фабрики, ВЕЦ-ове, банка, фабрика, бензиностанции и какво ли още не.

Базираната в Хасково компания на „ Гювен Аидатур “ АД държи няколко хотела в района, а също така в бастиона на Движение за права и свободи шушукат, че той е закупил и пакет от акции на „ Булгартабак холдинг “ в „ Кърджали-Табак “.

Основният акционер на „ Търговска банка – Д “ (бивша „ Демирбанк “) Фуат Гювен съгласно „ Лупа.бг “ е бил и сътрудник на Държавна сигурност още през 70-те години, преди да се пресели със фамилията си в Турция. Агентурното име на Фуат Гювен е сътрудник Ахил, вербуван е през 1975 година и е бил сътрудник до 1978 г, твърди още медията.

През 2008 година се разгоря голям скандал в ръководеното през днешния ден от Бойко Рашков Министерство на вътрешните работи с присъединяване на Гювен. Тогава бе разкрито, че Министерство на вътрешните работи е получавало пари от безмитна търговия с горива в продължение на 17 години от компанията на турския предприемач, която държи бензиностанцията на Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево и по неразбираеми аргументи плащала на полицията % от облагата си.

Това е един от редките кавги с неговото име, защото Гювен избира изпитаната формула богат, само че незнаен. По тази причина не обича да приказва с публицисти. Най-често се е появявл преди години на благотворителни акции или по време на футболни срещи на обичания му отбор Зайтинборну (Истанбул).
Той е от тези хора, които заобикалят да попадат в светлините на прожекторите, само че не могат да избягат от тях. Защото изселникът от Момчилград е важен вложител, съгласно някои оценки даже еднакъв с олигарсите от калибъра на Васил Божков.
Сред минимум познатите му занимания с изключение на лова, е енергетиката. Той е прочут с една невероятна договорка: придобива едновременно три водноелектрически централи. В годините е притежател на общо 8 ВЕЦ-а.
Друга авантюра е бургаският цех ``Елкабел``, считан за огромната горделивост на Илия Павлов, до момента в който беше жив. След гибелта на боса на Мутигруп, турският предприемач закупи най-ценния актив на корпорацията. Фуат Гювен стана притежател на бургаския цех ``Елкабел``, откакто закупи на борсата 96% от акциите му. На цялостни обороти работи и дъщерният цех за кабели в Кипър.
Гювен е роден през 1955 година и учи Строителния колеж в Кърджали, както и в Института по строителство в София, компетентност хидромелиорации, като е позволен от комунстическата власт да получи висше обучение. През 1977 година обаче Фуат и фамилията му се изселват в Република Турция след подписана конвенция сред двете страни.
В Истанбул продължава висшето си обучение и още като студент стартира малък бизнес с кожи. След 10 години построява първия си цех за кожени якета и аксесоари.
По-късно открива второ дружество за кожени дрехи с фирмени магазини в множеството европейски столици. Негова благосъстоятелност е и петзвездно ваканционно населено място в световноизвестния морски курорт Анталия.
Търговският усет на Фуат Гювен го насочва в края на 80-те години към някогашния Съветски съюз и страните от Източна Европа. Освен това взе участие интензивно в българската приватизация. В края на 90-те години купува държавното туристическо дружество Аидатур - Хасково, в чиито активи влизат осем хотела и три валутни магазина. По същото време купува и 20 ТИР-а за интернационален и вътрешен превоз. Близо 7 години неговата безмитна бензиностанция на границата ни с Турция е един от обектите – рекордьори по оборот и облага в цялата ни петролна търговия. Заради условията на Европейски Съюз обаче тя съвсем прекрати активността си. Освен като сполучлив бизнесмен Фуат Гювен е прочут в бизнессредите и като отличен математик. Партньорите му описват, че в смятането се крие неговата сполучлива тактика. Според доближените му неговите вложения в България са най-малко 50 млн. евро.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР