Бойко Борисов, трима министри и ректорът на УНСС проф. Стати

...
Бойко Борисов, трима министри и ректорът на УНСС проф. Стати
Коментари Харесай

Правителството отпусна 7.5 млн. лева за новия корпус на УНСС

Бойко Борисов, трима министри и ректорът на УНСС проф. Стати Статев посетиха градежа на новия корпус на УНСС в четвъртък, съпроводени от десетки публицисти

© Цветелина Белутова Министерският съвет отпусна 7.5 милиона лв. за дотъкмяване на новия образователен корпус на Университета за национално и международно стопанство (УНСС). До това се стигна, откакто преди седмица управлението на университета популяризира отворено писмо, в което се споделя, че без навреме държавно финансиране за строителството на новия корпус сметките на УНСС могат да бъдат запорирани и той да изпадне във фактическа несъстоятелност. Назряващият скандал бе бързо сподавен с намесата на премиера Бойко Борисов по усвоения към този момент инстикт, че предизборно той се явява умиротворител при всеки обществен спор.

Строителството на новото крило на УНСС се прави с европейско съфинансиране, като договорът за плана на обща стойност над 11 млн. лева е подписан през 2016 година От тях 4.5 млн. лева са финансирани от Оперативна програма " Региони в напредък ", а остатъкът би трябвало да обезпечи страната. Според управлението на УНСС поетият от страната ангажимент планува превеждане на траншове от 2.5 млн. лв. годишно до покриване на сумата от 7.5 млн. лв., само че досега заплащания не са постъпвали.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък На 16 април т.г. изпълнителят на плана - консорциум сред компаниите " Галчев инженеринг " ЕООД и " Вамос " ООД, е отправил покана за непринудено осъществяване на настоящите отговорности на УНСС по осъществените строителни работи. Запорът върху сметките ще докара до прекъсване заплащанията на стипендиите и помощите на студентите и докторантите, както и на заплатите на преподавателите и чиновниците, се споделя в отвореното писмо. Същевременно това значи, че ще спре осъществяването на плана, а по този начин ще бъде изгубено европейското съфинансиране.

Фотограф: Цветелина Белутова
От Министерството на финансите не отхвърлят поемането на подобен финансов ангажимент, само че съгласно министър Горанов държавното заплащане се забавило поради финансови корекции от страна на ръководещия оперативната стратегия орган. А корекциите се наложили поради сгрешен план и неприятно извършена социална поръчка, съобщи Горанов в четвъртък. При първичното планиране не е била добре разчетена съществуващата на терена инфраструктура и се е наложило в допълнение възлагане на компанията реализатор след първичния търг, съобщи Горанов и сложи въпроса по какъв начин се е стигнало до това.

Както всекидневно става в български условия, разрешението на този проблем, основан от институционално недоразумение в границите на изпълнителната власт, пристигна с намесата и благоволението на премиера Бойко Борисов. Миналия четвъртък, броени дни след публикуването на отвореното писмо на УНСС, министър председателят, съпроводен от делегация от определени министри - финансовият министър Владислав Горанов, министърът на образованието Красимир Вълчев и районната министърка Петя Аврамова, се разноски из градежа на постройката дружно с ректора на УНСС проф. Стати Статев и десетки публицисти. (Вижте репортажа на " Дневник ".)

Още тогава Борисов разгласи, че на днешното съвещание на кабинета страната ще отпусне пари за покриване на насъбраните 7.5 млн. лева отговорности. Поисканите в допълнение от УНСС близо 3 млн. лв. за съоръжение към този момент остават грижа на университета.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР