Бойко Борисов изчака отстраняването на Иван Гешев като главен прокурор,

...
Бойко Борисов изчака отстраняването на Иван Гешев като главен прокурор,
Коментари Харесай

Политическите реакции след отказа на Борисов от депутатски имунитет

Бойко Борисов изчака отстраняването на Иван Гешев като основен прокурор, с цел да се откаже от имунитета си. Така Станислав Балабанов от Има Такъв Народ разяснява решението на Бойко Борисов:

" След като Гешев го няма, обикновено е да е спокоен, тъй като ме съмнява актуалният длъжностен основен прокурор, че ще направи каквото и да е било. Това е политическо държавно управление на имунитите. Първата съществена задача те я свършиха - да отстранят Иван Гешев, с цел да може и Кирил Петков да диша умерено, и Бойко Борисов, до момента в който в стаята на Делян Пеевски приготвят конституционните промени, тъй че това нито е правосъдна промяна, нито е мъжка постъпка от господин Борисов. Един същински мъж можеше да си подаде имунитета в същия ден, в който му го желаеха, а не да чака 3 месеца цялата страна да тръпне дали ще има държавно управление, което да го пази от пандиза ".

На сходна позиция е и самостоятелният народен представител Радостин Василев. Той прикани прокуратурата да се самосезира за думите на Борисов, че ще си даде имунитета, с цел да не бъде жертва на „ шантаж и изнудване “:

" Прокуратурата, съгласно мен, би трябвало да се сезира и да откри кой е шантажирал и изнудвал господин Борисов с неговия имунитет. Дали това са сътрудниците му в обединението от ПП-ДБ, дали е някой различен. Явно през този месец на тази срамна коалиция някой го е шантажирала и тя действа точно поради това. Изводите са ясни - господин Борисов към този момент е спокоен. Нормално е той да е спокоен, прокуратурата е овладяна! Удобният Борислав Сарафов работи доста интензивно по тези каузи, по които имаше терзания, и той ще бъде изпран ".

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова дефинира като " триумф " оповестената от Борисов подготвеност да се откаже от депутатския си имунитет:

" Днес, като видяха, че има импортирана точка и тя е неизбежна в залата и че ще се гласоподава този имунитет, и евентуално пред страха и позора, на който ще бъде подложен, а в последна сметка е гласуван този имунитет, Борисов си го даде. Така, че да - той го даде под напън и ние считаме това за наш триумф ".

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова разяснява изказването на Корнелия Нинова с думите: " След като 16 години не може да бие ГЕРБ на избори, госпожа Нинова си приписва като победа отхвърли на Борисов от имунитет ".

За следващ път от ГЕРБ подчертаваха видяха координирани дейности сред водача на Българска социалистическа партия и някогашния основен прокурор Иван Гешев, като подсетиха, че социалистите внезапно се отдръпнали от договарянията за държавно управление с първия мандат незабавно откакто въпросът за оставката на Гешев е бил подложен.

" Много ми се коства необичайно тя да приказва в един глас с някогашни магистрати, които стартират своите политически планове. Бих съветвала и нея, и всички останали сътрудници да не замесват правосъдната самостоятелна власт в калните си политически игри. Последно - не е работа на Корнелия Нинова да разяснява бъдещи правосъдни решения. Да си гледа партията и нейното оцеляване ", разяснява още Атанасова.

Съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов дефинира като вярно оповестеното желание от водача на ГЕРБ Бойко Борисов. Иванов отхвърли обединението да е " изпрала " Борисов и разяснява, че единствената институция, която може да направи това, е съдът:

" Никого не можем да " изперем ". Целта ни е в полза на истината да " изперем " българската страна като понижим подозренията за корупция, за безвластие в нея посредством промени. Правим ги с болшинствата, които са вероятни в този парламент ".

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков разяснява:

“Аз мисля че това е най-правилното нещо - всеки един от нас да поеме отговорността и да покаже, че никой не може да бъде затулен или да се скрива, или някой да се пробва да шантажира, както и той сподели. От моя позиция, това беше доста вярно решение и аз го взех преди няколко седмици. Радвам се, че и той го взе през днешния ден ”.

Източник: БНР
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР