“Бойко Борисов е в отпуск. През последните 10 г., когато

...
“Бойко Борисов е в отпуск. През последните 10 г., когато
Коментари Харесай

Десислава Атанасова: Ще видим дали ще дойде Борисов. Сряда е след няколко дни

“Бойко Борисов е в отпуск. През последните 10 година, когато има потребност, е на всички места. В последната година най-малко сътрудниците в 44-тото Народно събрание не са задали съответни въпроси или питания. Много обичат от трибуната да настояват, че някой е страхливец, само че не употребяват опциите на парламентарния контрол”, съобщи Атанасова.

" Борисов не идвал, тъй като опозицията не го викала вярно " е теза, която чухме и по време на самата предизборна акция - тематиката с премиерското неявяване в Народното събрание бе една от многото рецензии към ръководещата тогава партия. ФрогНюз напомня, че 45-тото Народно събрание през вчерашния ден стартира с ясната поръчка Борисов през днешния ден да бъде извикан, само че се оказа, че министър председателят в оставка е излязъл във неочакван отпуск. Днес бе гласувано решение той да се яви пред депутатите идната сряда.

Очевидно обаче и това не е напълно ясно.

" По принцип вчерашния ден сподели ново болшинство. Днес то гласоподава по друг метод - странни обединения по разнообразни въпроси. Тоест може да забележим нещо ново в този парламент. На мен нещо друго ми направи усещане - тези, които са били натоварени с отговорността до момента за страната приказват с грижа. Това не е опорна точка. Опорна точка е “Трябва да изчегъртаме ГЕРБ”. А по-късно какво ще стане? ", попита Атанасова.

А другояче - родината за ГЕРБ била най-важна, не властта или оцеляването на държавното управление. Затова и не подали оставка през миналата година, както прочее правили и различен път. А по отношение на Плана за възобновяване, който също нажежи ситуацията в Народното събрание през днешния ден и е мотив Борисов да бъде извикан идната сряда - той бил 3000 страници, направен от над 240 души, само че не бил показан, поради изказванията, че е " корупционен, несъответстващ, направен с цел да облагодетелства близки компании на ГЕРБ ". Затова не бил импортиран от " Борисов 3 ".

" Ако в този момент Народното събрание реши, че Планът ще бъде изпратен в този тип, подготвени сме вицепремиерът Дончев незабавно да тръгне и да бъде показан проекта в Европейска комисия. Наистина сме доброжелателни. Става дума за финансов запас за България ", изясни Атанасова и добави - имало някаква фиксация върху отсъствието на Борисов. Причината - и Дончев можел да показа Плана, бил там, дори чакал часове, само че уви...

Темата с отсъствието на Борисов бе лайтмотив в цялото предавне, а и като че ли на целия ден. Десислава Атанасова съобщи, че водачът на ГЕРБ в никакъв случай не се е криел, а Христо Иванов от " Демократична България " отсече, че бил като " хамстер в аквариум ". Атанасова пък се възмути: " Моля ви, всички си позволяваха през днешния ден да го назовават по какъв начин ли не... "

И Вигенин, и Иванов обаче бяха безапелационни - през днешния ден било обикновено да подава оставката си и целият кабинет да участва на гласуването.

" Нормално беше да си тръгне почтено ", отсече Вигенин, а спомагателен коментар от Атанасова не последва.

Колкото до кандидатурата на Даниел Митов за министър председател - изборът бил поради богатата му биография:

" Правим го, тъй като и през последната една годин слушахме заклинания, че Борисов не би трябвало да е повече министър председател. Освободи двете депутатски места отхвърли се от мястото си, имунитета си. Дава път на младите. Дали и за какво няма да е подсилен един деен, работещ човек с проатлантическа и проевропейска позиция, евентуално сътрудниците би трябвало да отговорят ", отсече Атанасова и повтори мантрата " Стабилност ".

Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия наподобява окуражен към разнообразието и неналичието на твърди болшинства в Народното събрание. Според него духа на парлемнатризма се е върнал назад в Народното събрание след вчерашния ден.

" Днес се чудих по какъв начин ни гледат хората с този жив спор и кавгите. Помислих си, че в действителност това е Народното събрание - всеки да може да си каже мнението, да не му стопират микрофона, да го гонят от залата . Опозицията беше единствено за фон, само че това към този момент няма да е по този начин ", разяснява Вигенин.

Всъщност, жителите към този момент втори ден с интерес наблюдават протичащото се в Народното събрание, само че днешният ден стана мотив за възмущения в обществените мрежи поради махленските разпри и размяната на остри реплики.

Левицата обаче не срещна поддръжка от парламентарното болшинство за 10-годишния живот на Комисията за проверка на ръководството и налагането на мораториум върху последните държавни покупко-продажби. Това провокира яд у Българска социалистическа партия, а Вигенин съобщи - обединенията имат време да се поправят и левицата ще следи.

" Готови сме да подкрепим държавно управление от втората политическа мощ . Ако имаше късмет да мине предлагането на ГЕРБ, нямаше да сложат за кандидат-премиер Митов. Ситуацията сега разрешава да се излъчи държавно управление на новите партии с поддръжката на Българска социалистическа партия, което малко по малко да стартира да разгражда този модел. Колегите усетиха какъв брой ще е сложна задачата с атмосферата в залата ", уточни Вигенин.

Той съобщи, че в случай че се стигне до връчването на мандат на третата групировка, надали ще може да се излъчи държавно управление, откакто вторият мандатоносител не е съумял.

Какво разрушили ГЕРБ, попита афектирано Атанасова и добави - банковият съюз ли трябвало да разрушим, издигнатото ли... учителските заплати ли да се понижат?

" И не ми говорете за шкафчета, кюлчета... това храни медийния интерес, само че хората се интересуват от утрешния ден ", добави още водачът на ПГ на ГЕРБ.

А Вигенин отвърна - нямало да разяснява компроматите, само че зададе въпроси - по какъв начин да преборим корупцията, да не изтичат средства във близки до властта компании, да върнем достолепието на Народното събрание, по какъв начин да има парламент, в който да има действителна полемика, по какъв начин да създадем по този начин, че страната да не се управлява от един човек, да изведем страната от последните места по независимост на медиите.

" Да ви кажа ли по какъв начин? Днес се съгласихме за 10-годишната комиси, само че Демократична България, " ИТН " и " Мутри вън! " бяха срещу. Не се тормозим от нищо. Знаем по какъв начин се пази демокрацията ", отсече Атанасова.

Христо Иванов от " Демократична България " се причисли към диалога със свое предложение - промяна на прокуратурата:

" Като свърши работата и тогава ще приказваме боязън ли ни е. Правите някаква комисия, която няма да свърши работа. Истинският отговор в една функционираща народна власт е прокуратурата . Подкрепете ни промяната и тогава да си приказваме кой от какво се опасява ".

Темата с промяната в правосъдната система стана мотив за спор сред депутатката от ГЕРБ и Иванов - кой от кого можел да търси поддръжка, какво станало в предишното с оставката на Иванов, който е някогашен правосъден министър и впрочем. Иванов отсече - не може да се оправдава всеки с останалите.

" Колко време ще поносим това оскърбление? Да сме на последно място по приходи и на първо по корупция? Не ме пращайте при другите... ", отсече Иванов и добави:

Формацият не търси лесните питща, с цел да прокара нещо, което да мине и да се вдигне звук.

" Поставяме съществени тематики и работим дълготрайно. Не очаквайте да търсим пиарски насочени решения. Ще пордължим да работим по най-големите проблеми на българската държавност. Готов съм да се обърнем и да кажем на гласоподавателите, че на никого другиго не му стиска да реформира прокуратурата и да сложим идващия основен прокурор под надзор. Нека и останалите се явят със същото пред гласоподавателите и да забележим с този факт какъв брой биха спечелили. Готови сме да сме градивни ", отсече Иванов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР