Бойко Борисов бавно и постепенно се опитва да удуши в

...
Бойко Борисов бавно и постепенно се опитва да удуши в
Коментари Харесай

Любомир Аламанов: Борисов играе покер без силна ръка, за да излъже ПП-ДБ

" Бойко Борисов постепенно и последователно се пробва да удуши в прегръдката си ПП/ДБ, тъй че да не им остави място за маневри. Според мен, компромисите би трябвало да се разделят и то на доста равнища. От една страна, е фактът, че в случай че още веднъж всичко се блокира в първите дни на Народното събрание, то голям брой закони, които са нужни на цялата страна, няма да бъдат признати. От тази позиция компромисът, който направиха ПП/ДБ, е оневинен и с ясното схващане какъв брой ще изгубят откъм своята известност, гласоподаватели и правила. Но въпреки всичко оставят врата на Народно събрание отворена и за естествена работа. Може да се каже, че ПП/ДБ избавиха работата на Народно събрание.

 

Проблемът от тук нататък е, че те стартират да стават жертва от двете страни – от една страна, са крайните им гласоподаватели, които изрично не желаят да се водят каквито и да е договаряния със признака за корупция ГЕРБ. От друга страна, прави усещане, че всички политически партии, в това число ГЕРБ, също се нахвърлят против ПП/ДБ и никоя от партиите не сподели и една дума, сходна на признателност, че ПП/ДБ са създали този компромис.

 

Единственото, което чуваме от ГЕРБ, е, че са подготвени за взаимни отстъпки, само че дотук те не са създали нито един. Т.е. виждаме една жертва, която вършат ПП/ДБ, която ще остане неизкомуникирана. ", разяснява експертът-

 

Контролът и неналичието на държавно управление

 

" За страдание стигаме до остарялата концепция, че с помощта на последните 12 години ние нямаме " екосистема " от самостоятелни институции, които да работят дейно, даже и без постоянно държавно управление. За страдание по този начин се разрушиха политическата и институционалната система и цялата административна работа, че в случай че няма държавно управление, нищо не работи. В естествените страни институциите работят без значение има ли държавно управление, или няма, а тук няма такива. Тук се крие казусът, че се постанова да има някакво държавно управление, с цел да реализира нужните промени, а би трябвало това да се прави от институциите и администрацията. Това е по този начин, тъй като в администрацията и институциите години наред бяха назначавани хора, които са политически правилни, в сравнение с експерти. "

 

Следващият компромис – " сантиментален, слабоумен добряк "

 

" За страдание ПП/ДБ не схващат, че играят друга игра по разнообразни правила. Те мислят, че играят шах с интелигентни хора, които желаят да създадат положителни промени за възстановяване на България. Но в действителност господин Борисов играе с тях покер, в който няма мощна ръка, а има – по какъв начин ще излъжеш съперника си.

 

Докато ПП/ДБ си мислят, че строят мощни позиции и гледат стратегически напред, могат да се окажат ролята на " излъганото камилче ". Пример за това е да кажем, по какъв начин Борисов ги подлъгва те да вършат компромис след компромис, както към този момент е почнало, а той не прави безусловно никакви взаимни отстъпки. Накрая ще ги подлъже да създадат и кабинет. ", счита той.

 

Кабинет с втория мандат

 

" Представете си кабинет с мандата на ПП/ДБ, който има в началото единствено официална поддръжка от ГЕРБ, по-късно в Народно събрание ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, по този начин наречената " хартиена коалиция " си гласоподават каквото си изискат, само че пропагандата ще споделя – нали имате ръководство с мандата на ПП/ДБ, значи те са отговорни за всичко, което се случва. Идват локалните избори, защото цялата виновност за всичко ще бъде хвърлена пропагандно върху ПП/ДБ, те ще изгубят локалните избори пагубно и след локалните избори ГЕРБ споделят – о, стига толкоз с този кабинет, ние го смъкваме. Предизвикват целеустремено събаряне на кабинета, каквото се случи с постоянното държавно управление на Петков. И идната пролет при нови избори ПП/ДБ ще имат на половина депутати по отношение на в този момент. ", сподели още Аламанов.

 

Ултиматумите на Борисов

 

" Те бяха преломния миг, след изборите, когато Борисов излезе и сложи ултиматуми незабавно откакто разбра, че са първа политическа мощ. Тогава цялото общество, всички публицисти трябваше да излязат и да кажат, че няма по какъв начин в тази обстановка да се слагат ултиматуми от вида " Или ще стане мойто, или ще препречвам бюджета или страната ", да вземем за пример. Но никой не го сподели, в това число ПП/ДБ. Даже нямаше реакция за този краен ултиматум, който беше доста явен. Нищо, че по-късно Борисов смекчи тона. Но той си сподели какво желае таман в този миг.

 

Но, да кажем, че един компромис, първият от страна на ПП/ДБ, е естествен, тъй като споделя – ето, ние вършим опит, с цел да покажем, че не сме дръпнати и да забележим какво ще се случи нататък. Ако обаче създадат повторно компромис, това ще е чиста нелепост. Защото ще е повтаряне на 2014-2015 година, когато господин Борисов споделяше, че е " за " правосъдна промяна и дружно с Реформаторския блок (РБ) блок ще направи всичко. Те Република България направиха редица взаимни отстъпки тогава, направиха и държавно управление с Борисов. Точно година по-късно нямаше никакви промени и стана ясно, че всички негови обещания са били проформа, и че зад тила на Република България той си прави каквото си изиска и част от Република България излезе от държавното управление. Тези от тях, които останаха в държавното управление на Борисов тогава, в този момент изчезнаха напълно от политическата сцена. Всичко това в този момент се повтаря едно към едно с тогава. То е явно какво се случва. Но дано не забравяме мъдрите думи на ген. Бойко Борисов, който беше споделил, че отговорност за съставянето на държавно управление постоянно би трябвало да носи спечелилият в изборите. Трябва да питаме спечелилите какво мислят да вършат, а не да се хвърля виновността върху вторите. Когато Политическа партия бяха спечелили, те въпреки всичко съумяха да сформират кабинет, без да заплашват. Защо, когато ГЕРБ са спечелили, все не съумяват. ", пита той.

 

Липса на лидерски капацитет

 

" Още опитът на ПП/ДБ да създадат положителна, съвременна предизборна акция говореше, че те подцениха и умората, и раздразнението на хората. Подцениха войната и обстоятелството, че има голяма информационна война у нас, водена от пропутински детайли. Подцениха цялата нервност и обстоятелството, че всички бяха обединени против тях. Не успяваха да приспособяват акцията си по отношение на изменящата се действителност. Да не приказваме, че никой не нападна Костадин Костадинов за неговите възгледи, в това число и ГЕРБ, които се пробват да се презентират като гневни евроатлантици. Те и дума не споделят против Костадинов и неговите антиевропейски позиции. Даже Борисов, сподели, че ще договаря с тях. ", показва още медийният специалист

 

Евроатлантизмът на ГЕРБ

 

" Аз си изяснявам такова държание на ГЕРБ единствено с това, че те в действителност единствено на думи са евроатлантици, а на процедура единственото, което ги интересува, е да ръководят и биха управлявали с който и да е. И това се случи в действителност в кабинета " Борисов 3 ", тогава бяха провалени утвърждението на Конвенцията против домашното принуждение и тогава стартира цялата гневна антиевропейска нервност у нас. Комуникацията е като математиката – в случай че няма добра основа, нататък всичко се размива. Основата е в дефинициите. Защо ГЕРБ са евроатлантици? Кое ги прави евроатлантици, с изключение на техните заявления? Ако това се потвърждава с топлите връзки на Борисов в структурите на Европейски Съюз, то какво да кажем за топлите му връзки с Путин, на който подари куче, или какво да кажем за изгубената пътна карта и издигнатия за негативно време " Турски поток ". А какво да кажем, че безусловно предишното лято Борисов твърдеше, че може да отиде и да се разбере с Путин и да понижи цената на газа за България. Така че в случай че това не се постави като основа, от там нататък никакви разбори не са значими – просто някой си приказва нещо без доказателства. Това е един огромен проблем в българската политика, че няма основа, на която да се стъпи и от която да се извадят някакви заключения. ", счита той.

 

Прогноза

 

" ПП/ДБ ще изгубят, в случай че продължат с пасивната информационна политика, тъй като те не изясняват дейностите си. Представете си какво щеше да се случи, в случай че ГЕРБ бяха избавили работата на настоящия парламент с някакъв компромис – щяхме да гледаме по четири конференции дневно. Но ПП/ДБ не го вършат и не знам за какво не го вършат. Те би трябвало да заемат някаква позиция, дали желаят да ръководят, или желаят да са съпротива. Или желаят да са с ГЕРБ, или не желаят да са с ГЕРБ. Идеята да се балансира не е добра. Те би трябвало да вземат решение каква им е тактиката като цяло и каква им е задачата. Ако те нямат такова решение, от там нататък, който и информационен инструмент да употребяват, все няма да им се получава. И ще понасят удари както от ГЕРБ, по този начин и от Българска социалистическа партия и " Възраждане ". ПП/ДБ са сега боксовата круша на всички. ", безапелационен е Аламанов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР