Бояна – египетският лешояд, чиято история развълнува хиляди хора по

...
Бояна – египетският лешояд, чиято история развълнува хиляди хора по
Коментари Харесай

Световнозастрашен египетски лешояд, посетил 22 държави на 3 континента, е убит от бракониери в България

Бояна – египетският лешояд, чиято история развълнува хиляди хора по света, бе открит мъртъв със следи от огнестрелна рана в региона на Джебел, оповестиха за Moreto.net от Българското сдружение за отбрана на птиците.

Тя е първият египетски лешояд, излюпен в eвропейски зоопарк, освободен и образувал двойка в дивата природа на България.

Преди броени дни Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) получи обезпокоителен сигнал от GPS предавателя, с който е маркирана птицата. Екипът на Българско дружество за защита на птиците със особено подготвеното куче Барс неотложно посети мястото и откри тялото на лешояда. Веднага е подадена информация към всички виновни институции.

Сформиран е междуинституционален екип с присъединяване на представители на полиция, прокуратура и държавно горско стопанство и по случая стартира следствие за изясняване на събитията към гибелта на рядката птица и определяне на причинителя на това грубо закононарушение против българската природа. Образувано е досъдебно произвеждане и следствието продължава.

Египетският лешояд е международно заплашен тип и най-бързо намаляващата хищна птица в Европа. Видът е предпазен и неговото гонене попада под наредбите на Наказателния кодекс, който планува наказване отнемане от независимост до 5 години и санкция от 5 000 до 20 000 лв.. Припомняме, че за последните две години това е вторият случай на бракониерство над лешояд в област Кърджали откакто черен лешояд бе прострелян и по-късно почина от раните си.

За последните 30 години, популацията на египетският лешояд на Балканите е намаляла с 80%, като през днешния ден у нас гнездят едвам 26 двойки от емблематичния тип. Над 20 организации от 14 страни по целия му миграционен път (Европа, Азия и Африка) са обединили старания за опазването му, защото рискът величественият контур на тази антична птица да изчезне от нашите географски ширини е изцяло действителен. Ето за какво, загубата на даже един субект има голямо значение за популацията.

Смъртта на Бояна е голяма загуба за природата на България и тежък удар за стотиците хора, които работят интензивно за опазването на този международно заплашен тип освен у нас, само че и по целия му миграционен път до Африка.

Бояна е излюпена и отгледана в зоопарк Прага, Чехия, през 2017 година, а година по-късно е дарена на България, с цел да стане част от програмата за укрепване на популацията на типа на Балканския полуостров. През 2018 година Бояна е освободена в дивата природа на Източни Родопи, приспособява се сполучливо и заживява измежду дивите си събратя.

През идващите три години тя посещава над 20 страни в Европа, Близкия Изток и Африка, изправя се пред многочислени рискове, с цел да се завърне още веднъж в България през тази година. Тук, в Източни Родопи, тя откри своя сътрудник и зае гнездова територия покрай гр. Джебел. Това е първият случай в България и едвам втори в Европа, при който египетски лешояд, излюпен в зоопарк или размножителен център, образува двойка в дивата природа.

Установяването на този случай на посягане над естественото благосъстояние на страната ни бе допустимо с помощта на потреблението на модерните проследяващи устройства. През последните години потреблението на GPS предаватели, с които са маркирани редки и застрашени типове птици, спомогна за установяването на редица произшествия и рискови практики в нашата страна, измежду които незаконното потребление на токсини и бракониерство. Много други похищения обаче остават нерегистрирани.

БДЗП интензивно подкрепя построяването на институционален потенциал за битка и предварителна защита на похищенията над предпазени типове. Преди броени месеци започва и развой за основаване на профилирано звено към Министерство на вътрешните работи за следствие на закононарушения срещу природата.

Дружеството поставя старания за спасяването на египетския лешояд от изгубване посредством огромен план „ Нова вяра за египетския лешояд “ (LIFE16 NAT/BG/874), който сплотява напъните на повече от 20 организации в 14 страни в Европа, Близкия Изток и Африка.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР