Боян Чуков, ФейсбукВ Гренада, Испания, е било планирано на 5

...
Боян Чуков, ФейсбукВ Гренада, Испания, е било планирано на 5
Коментари Харесай

Боян Чуков: Бъдещето на арменската държава продължава да бъде неясно

Боян Чуков, Facebook

В Гренада, Испания, е било планувано на 5 октомври провеждането на многостранна среща с водачите на Азербайджан, Армения, Европейски Съюз, Франция и Германия. Азерите са поискали на срещата да бъде поканена и Турция. Европейски Съюз, Франция и Германия са отказали да видят на преговорната маса турците. След което азерите са се отказали от срещата.

Азербайджан е безапелационен, че ролята на Париж в Задкавказието е деструктивна и няма място за французите в сходни договаряния. Още повече, че Франция няма директно отношение към въпросния район. Очевидно, че Европейски Съюз или по-точно Париж и Берлин към този момент нямат нужната геополитическа тежест. Те нямат нужния политико-икономически и разследващ запас с цел да играят ролята на важен интернационален фактор.

Реално Франция и Германия взети дружно, не могат да се съизмерват с Лондон по въздействие в Задкавказието, където британците разполагат със обилни агентурни позиции от близо 200 години. Британската външна политика от дълго време се разминава с напъните на Брюксел в района. Лондон има съществено въздействие както в Анкара по този начин и в Баку. Все отново присъстието на Бритиш петролеум (където е БП, е и МИ6) в Азербайджан е осезателно. Приключенията на Джеймс Бонд във кино лентата „ Само един свят не стига “ (1999) в Баку е дидактично ширпотреб помагало за казаното нагоре.

Неуспехът на Европейски Съюз в Гренада е индиректен симптом, че британците не са последователи на компактно съгласуване на политиката на Лондон с Брюксел в Задкавказието. Турция си е сложила като непрекъсната стратегическа цел приемането на достъп посредством Зангезурския кулоар (на арменска територия) на Каспийско море. При опазване на наклонността... няма да е надалеч моментът, в който Турция ще има своя военна база на Каспийско море.

Турските упоритости съответстват с английската геостратегия „ Голямата игра 2 “. Всички проблеми са за сметка на Ереван. Бъдещето на арменската страна продължава да бъде неразбираемо.

 

 

-----

 

Гледах видео, на което азер с автомат разстрелва кръст в арменски манастир. Новите стопани на Арцах стартират да почистват следите от хилядолетната история в региона. Премахват се знаци и културни обекти, които се асоциират с арменско наличие.

 

Нещо сходно наблюдавахме преди години в Косово. Тогава разбеснели се косовари палеха сръбски църкви и чупеха православни кръстове. Думите на Илхам Алиев за консолидиране на арменците от Арцах в Азербайджан стартират все по-неприятно и трагично да увисват във въздуха.

 

В Арцах са останали 10-15 хиляди арменци. Повечето остарели хора, които няма къде да отидат. А и не желаят. Но те са задоволителен мотив Организация на обединените нации да желае да настани в Арцах " сини каски " вместо съветския миротворчески контингент. Какво се схваща под " сини каски " си знаем. Нещо като " бели каски " в Сирия.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР