Бостън. Професор от Университета Харвард“, обвинен в лъжа за връзките

...
Бостън. Професор от Университета Харвард“, обвинен в лъжа за връзките
Коментари Харесай

The Times: Професор от „Харвард“ беше осъден по дело за икономически и академичен шпионаж

Бостън. Професор от Университета „ Харвард “, упрекнат в неистина за връзките си с китайска скица за набиране на личен състав, която скрито му е плащала по 50 000 $ на месец от университет в Ухан, беше наказан от федерално жури в Съединени американски щати, написа английският всекидневник The Times .

Чарлз Либер, някогашни началник Kaтедрата по химия и химическа биология в „ Харвард “, е пледирал „ почтен “ по две обвинявания за подаване на подправени данъчни заявления, две обвинявания в предоставяне на подправени изказвания и две обвинявания за непредоставяне на доклади за задгранична банкова сметка в Китай.

Съдебните заседатели обаче го признаха за отговорен по всички обвинявания след пет дни свидетелски показания по делото за стопански и научен шпионаж, водено във Федералния съд в Бостън. 62-годишният Либер, който има рак, не е посочил страсти при оповестяването на присъдата, отбелязва изданието.

Либер беше задържан през януари предходната година и упрекнат в лъжене на държавни сътрудници на Съединени американски щати за пари, които е получил като част от китайска скица за набиране на учени и учени с знания за непознати технологии и интелектуална благосъстоятелност.

Прокурорите споделиха, че Либер, който е класиран от Thomson Reuters като най-важният химик в света за десетилетието сред 2000 и 2010 година, е излъгал за ролята си в програмата на Пекин „ Хиляда гении “ в отговор на запитвания от Министерството на защитата на Съединени американски щати и Националния институт на Съединени американски щати за опазването на здравето, който му е отпуснал 15 милиона $ за научни проучвания.

Либер е споделил на сътрудниците на ФБР, че е бил „ по-млад и малоумен “, когато си е сътрудничил с Технологичния университет в Ухан и е вярвал, че партньорството ще помогне за повишение на признанието му.

Университетът се съгласил да му заплаща до 50 000 щатски $ на месец, както и 158 000 щатски $ разноски за живот, изплащани в брой и депозити в китайска банкова сметка, прибавиха прокурорите. Либер, дружно със чиновници на китайския институт, са разкрили сметка в китайска банка по време на пътешестване до Ухан през 2012 година

В подмяна на заплащанията, Либер се е съгласил да разгласява публикации, да провежда интернационалните конференции и да кандидатства за патенти от името на китайския университет.

Случаят е измежду най-известните, които идват от „ Китайската самодейност “ на Министерството на правораздаването на Съединени американски щати, ориентирана против китайския шпионаж. Тя бе стартирана през 2018 година, по време на мандата на Доналд Тръмп.

„ Той излъга за парите, които са му платили, и скри своята китайска банкова сметка от Съединени американски щати. Съдебните заседатели последваха доказателствата и закона до справедливата присъда “, сподели Натаниел Р. Мендел, прокурор по делото.

Присъдата на Либер ще бъде произнесена на по-късна дата. Обвинението за правене и записване на подправени данъчни заявления планува наказване до три години затвор и санкция от 100 000 $.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР