Босна ще изглежда като градинско парти на родителския комитет, казал

...
Босна ще изглежда като градинско парти на родителския комитет, казал
Коментари Харесай

През 1994 г. Никсън предупреждава Клинтън за бъдеща война в Украйна

" Босна ще наподобява като градинско празненство на родителския комитет ", споделил някогашният президент на Съединени американски щати

Месец преди да почине през април 1994 година, някогашният президент Ричард Никсън написа писмо до тогавашния президент Бил Клинтън, в което му предлага нещо, което по-късно Клинтън назовава " умен съвет, изключително във връзка с Русия ". Съдържанието на това писмо към този момент е разкрито от президентската библиотека на Клинтън и наподобява пророческо.

В писмото от седем страници, датирано на 21 март 1994 година и прегледано от професора по история Люк Нихтер в " Уолстрийт джърнъл ", Никсън дава ясна оценка на политическата обстановка в Русия, като тъкмо предвижда, че връзките сред Москва и Киев ще се влошат и че на власт може да пристигна човек като Путин. 81-годишният Никсън написа писмото, откакто се връща от двуседмично пътешестване до Русия и Украйна, написа.

Макар че някогашният президент е печално прочут с това, че напусна Белия дом в изискванията на скандал през 1974 година, в наследството му влиза и това, че е проектант на разведряването със Съветския съюз по време на Студената война. През 1972 година Никсън става първият президент на Съединени американски щати, който посещава Москва, където подписва Договора за противоракетна защита и Договора за ограничение на стратегическите оръжия със руския общоприет секретар Леонид Брежнев. През годините след президентството си Никсън подхваща пътувания в чужбина от името на Съединените щати и предлага препоръки, учредени на десетилетия си опит, с цел да направлява политиката на Съединени американски щати в епохата след Студената война.

Никсън счита, че оцеляването на политическата и икономическата независимост в Русия е " най-важният външнополитически въпрос, с който страната ще се сблъска до края на този век ". С това схващане той споделя на Клинтън, че въз основа на това, което вижда в Русия, зараждащата се народна власт при някогашния съветски президент Борис Елцин е в заплаха.



" Като един от първите поддръжници на Елцин в тази страна и като човек, който продължава да му се възхищава за водачеството му в предишното, с принуда стигнах до заключението, че ситуацията му бързо се е влошило след изборите през декември и че дните на безспорното му водачество в Русия са преброени ", написа Никсън. " Пристъпите му на пиянство са по-дълги, а интервалите на меланхолия - по-чести. Най-неприятното е, че той към този момент не може да извършва уговорките си към Вас и други западни водачи в изискванията на все по-антиамериканска среда в Думата и в страната. "

Никсън планува, че връзките сред Русия и Украйна ще се скапват. Той назовава обстановката в Украйна " извънредно взривоопасна ". 

" Ако се допусне тя да излезе отвън надзор ", написа Никсън на Клинтън, " Босна ще наподобява като градинско празненство на родителския комитет. "  

Бившият президент поучава Клинтън да ускори американското дипломатическо посланичество в Киев, като споделя за диалози с американски предприемачи, които се оплакват, че посолството е " с непълен личен състав и несъответстващо ръководено ". 

Никсън също по този начин упорства Клинтън да развие връзки с евентуалните наследници на Елцин. " Буш направи неточност, като се придържаше прекомерно дълго към Горбачов поради околните си персонални връзки. Вие би трябвало да избегнете същата неточност в доста положителните си персонални връзки с Елцин ", написа той. 

Той не е сигурен кой ще се издигне на власт след него. " Все още няма никой, който да е от класата на Елцин като евентуален водач в Русия ", написа Никсън. Той осведоми Клинтън, че националистическата и популистката вълна в Русия може да докара до " благонадежден претендент за президент " - единствено пет години преди съветският националистически режим на Путин да вземе връх. 

" Руснаците са съществени хора. Една от аргументите Хрушчов да бъде комплициран на рафта през 1964 година е, че гордите руснаци се засрамиха от грубите му изцепки в Организация на обединените нации и на други интернационалните конгреси ", написа Никсън.

Писмото разкрива и част от неприязънта на Никсън към професионалните дипломати. " През годините в Белия дом разбрах, че най-хубавите решения, които съм вземал, като да вземем за пример това да отида в Китай през 1972 година, са били вземани макар възраженията или без утвърждението на множеството чиновници в дипломатическата работа ", написа той. Никсън поучава Клинтън да начертае личния си курс и да не бъде спъван от чиновниците си. " Не забравяйте, че чиновниците на дипломатическата работа стигат до върха, като не се забъркват в неприятности. Поради това те са по-заинтересовани да прикрият задниците си, в сравнение с да защитят вашите. "

В по-късните години Клинтън си спомня с положително за съвета на Никсън. " След като той умря, ми се искаше да мога да подвигна телефона и да попитам президента Никсън какво мисли по този или оня проблем, изключително в случай че е обвързван с Русия ", сподели той през 2013 година

(от " Гласове " )
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР