Босна и Херцеговина ще гласува на общи избори за парламент

...
Босна и Херцеговина ще гласува на общи избори за парламент
Коментари Харесай

Босна ще гласува за парламент и президентство тази есен въпреки спора за изборните правила

Босна и Херцеговина ще гласоподава на общи избори за парламент и президенти на 7 октомври макар неналичието на утвърдени правила за изборите в една от двете съставни елементи на страната. Това разгласи на конференция централната изборна комисия на страната, представена от " Ройтерс " и босненски медии.

Проблемът е в метода, по който се избират членове на горната камара на Народното събрание на Федерация Босна и Херцеговина (единицата, в която болшинство са бошняците а хърватите са към една пета от населението). Гласоподавателите ще могат да изберат и тримата членове на президентството - сърбин, бошняк и хърватин, които го оглавяват на ротационен принцип за интервал от осем месеца.

Право на глас ще имат над 3 млн. гласоподаватели, а акцията ще стартира на 7 септември.

Ирена Хаджиабдич, която оглавява комисията, предизвести, че страната " има сериозен проблем ", който може да я сковава (някои откриватели отхвърлят това мнение) поради изборната промяна, нагнетила напрежението сред бошняци и хървати във федерацията.

Миналата седмица ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск също предизвести, че в случай че не реши казуса, Босна и Херцеговина може да изпадне в конституционна рецесия.

Според хърватския член на президентството Драган Чович сегашната система дава опция на бошняците да избират депутати, които съставляват хърватите. Нещо повече, на държавно равнище бошняците - над три пъти повече от хърватите - могат да избират и личния си, и хърватския член на тройното президентство. Председателстващият сега президентството бошняк Бакир Изетбегович пък счита, че предлагана от Чович промяна единствено ще облагодетелства непозволено хърватите.

За изборната промяна с Чович беседва и българският министър председател Бойко Борисов предишния месец.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4760)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР