Босия бе известен в обществото с активната си гражданска позиция

...
Босия бе известен в обществото с активната си гражданска позиция
Коментари Харесай

Отиде си известният дисидент и протестър Николай Колев-Босия

Босия бе прочут в обществото с дейната си гражданска позиция по разнообразни проблеми, постоянно посредством стачки и постоянно присъединяване в митинги.

" Днес умря моят другар, съидейник и несклоняем войник Николай Колев-Босия! Почивай в мир, приятелю - ти живя Достойно до край! Ще се забележим в миналото в по-чист свят... ", написа във фейсбук екологът Вихрен Михайлов.



Николай Колев - Босия е роден в Стара Загора, приключва съветска лингвистика, само че е известно, че е работил разнообразни неща, бил е и публицист. Създател е на първия самостоятелен профсъюз в България, ръководител на Независимото сдружение за отбрана правата на индивида - от юни 1990 година до юли 1992 година За политическа активност е лежал няколко пъти в пандиза преди рухването на тоталитарния режим. Автор е на вицове и епиграми за Тодор Живков. Автор е на четири книги и татко на пет дъщери.



През 2018 година разгласи гладна стачка траяла 81 дни с искане да се почисти транспортното министерство и " Автомобилна администрация " от " проведената незаконна група " и оставката на Ивайло Московски откакто при злополука в Своге починаха 16 души.

На митингите през 2012-а и 2013-а година точно Босия поведе " доматената гражданска война ". Той протестираше и против избора на тогавашния основен прокурор Сотир Цацаров, и против гнилата правосъдна система.

През 2020 година Николай Колев бе почнал безсрочна гладна стачка пред президентството, където се намираше непрекъснато. Още на 4 септември тогава той написа в блога си: " От 10 ч в понеделник, 7 август съм в безсрочна гладна стачка пред основния вход на Президентството.

Исканията му тогава бяха свързани с аргументирано единодушие или отвод за основаване на непрекъснато настояща Кръгла маса към президентството, която да сътвори една качествена Стратегия за развиване на България през идващите години.

" В тази кръгла маса няма да вземат участие политически партии, а единствено качествени и приети публични дейци от страната. След встъпването в служба като президент на Република България съм му изпратил към този момент 6 писма с това предложение и нямам нито един отговор. Ако беше направена тази Кръгла маса, в този момент нямаше да има митинги и погроми. Просто щеше да бъде гласувана в Народно събрание и основано Програмно държавно управление, което да осъществя стратегиите и да смени модела. Да припомня, че такава Кръгла маса осъществиха в Полша в интервала 1988-2000 година и по-късно беше гласуван в сейма,и назначиха програмното държавно управление на Тадеуш Мазовиецки, което осъществя новия модел на днешна Полша ", писа тогава Николай Колев.

Тази пролет в изявление пред Българска национална телевизия Босия уточни своята " рецепта " за излизане от рецесията - фамилията и образованието да се трансформират, в случай че желаеме България да тръгне по верния път. Той се разгласи за промяна на управническия модел, с цел да стане тойе " либерален, без задкулисие " . И  показа своя концепция за основаване на интернет кръгла маса, към която " да сядат " умните хора на страната ни, специалистите, в това число тези, които живеят и са се осъществили в чужбина, с цел да дискутират и намират верните управнически решения.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР