Борсовите цени на природния газ и електрическата енергия излетяха към

...
Борсовите цени на природния газ и електрическата енергия излетяха към
Коментари Харесай

Цените на газа и тока излетяха към нови висини

Борсовите цени на природния газ и електрическата сила излетяха към нови небеса като във вторник синьото гориво се търгуваше съвсем за 2050 $ за 1000 куб. м на нидерланската борса TTF, а токът в множеството европейски страни се продаваше за над 420 евро за мегаватчас. В България бе доближат нов невиждан връх на Българската самостоятелна енергийна борса (БНЕБ), където междинната стойност за доставките за идващия ден бе 824.55 лева./МВтч или 421.59 евро, което е растеж от 23 на 100 по отношение на равнищата от предходния ден – 669.61 лева

Новите високи цени си остават неприятна вест за потребителите макар оповестените от енергийния министър Александър Николов обезщетения за към 1.5 милиарда лева поради енергийната рецесия. Или най-малко сигурно ще значат повече нужни средства за подкрепяне над оповестените.



Според специалисти аргументите за повишаването на газа са захлаждането в Европа и намаляването на доставките по газопровода Ямал -Европа, откакто " Газпром " на 21 декември още веднъж реши да не употребява това трасе през Полша и се наложи физическият поток на газ по тръбата да мине в реверсивен режим от Германия за Полша.

Положението може да стане още по-страшно през януари, защото " Газпром " не резервира спомагателни мощности за пренос през Украйна в този месец и е поръчал единствено 21.6 % от оферти потенциал през Полша.

Руският газов монополист стартира да понижава размера на резервирания директен потенциал през газопровода Ямал – Европа още в петък. В аукциона " ден на пред " " Газпром " не съобщи мощности, а в търговете в границите на деня взе по-нисък потенциал – 26.8 млн. куб. м против 31.4 млн. куб. м предходния ден. След това размерите спаднаха напълно до 5.2 млн. куб. м за събота, 4.2 млн. куб. м в неделя и едвам 3.8 млн. куб. м в понеделник.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР