Борсовите цени на какаото в началото на седмицата надхвърлиха 4000

...
Борсовите цени на какаото в началото на седмицата надхвърлиха 4000
Коментари Харесай

Цената на един от най-употребяваните хранителни продукти е най-високата от близо 50 години

Борсовите цени на какаото при започване на седмицата надвишиха 4000 $ за метричен звук, което се случва за първи път от 1977 година насам, по данни на ICE Futures. Какаото е един от най-употребяваните хранителни артикули в света, а неговите цени " теглят " нагоре и тези на шоколада и шоколадовите произведения и несъмнено, напитките с какао.

В тази връзка специалистът по фондови пазари от капиталовата компания " БКС Светът на вложенията " Валерий Емелянов разяснява пред РИА Новости, че цената на какаото може да доближи даже 5000 $ в границите на настоящата инфлационна преоценка.

Основание за такава прогноза дава и фактът, че цената на какаото при фючърсите за декември при започване на седмицата доближи 4051 $ за звук, до момента в който при затваряне на търговията в петък предходната седмица тя беше 3991 $ за звук. При това, борсовата цена на какаото на зърна от началото на годината до момента се е нараснала с към 60%.

" За последните 15 години (от последната огромна криза) какаото се търгува приблизително на към 3500 $ за звук . През това време в Съединените щати, които употребяват " лъвския дял " от какаото в света, инфлацията се е нараснала с повече от 40%. А при днешните цени тези 3500 $ за звук, би трябвало да са стигнали 5000 $ за звук. Така че даже и без други (негативни) фактори като недобрата годишна продукция и климатични съмнения, какаото щеше клони към това ценово равнище ", счита Емелянов.

Той споделя, че в историята обратно към този момент е имало случаи на дефицит на какаови зърна в международен мащаб. Например, през 1977 година суровината за шоколада краткотрайно е поскъпнала до съвсем 5400 $ за звук - а като се вземе поради насъбраната инфлация от този момент, това би означавало какаото в този момент за коства към 27 хиляди $ за звук.

" Тоест, в най-лошия сюжет скоро можем да забележим неколкократно нарастване на цената на какаото. Това, което се случва в този момент с цените, в действителност е просто настояща преоценка. От дълго време не е имало същинска рецесия на международния пазара на какао ", обобщава анализаторът.

Впрочем, още през лятото стартира относително огромно повишаване на цените на каковите зърна . В началото на август стана ясно, че цeнитe нa ĸaĸaoвитe зъpнa са cĸoчили дo нaй-виcoĸoтo cи нивo oт пoвeчe oт дeceтилeтиe, заяви тогава Вlооmbеrg, пoзoвaвaйĸи ce нa дaнни oт мeждyнapoдни cтoĸoви бopcи.Т

В края на юли цeнaтa нa фючъpcитe зa ĸaĸao нa бopcaтa в Hю Йopĸ нaдxвъpли 3500 дoлapa зa тoн, ĸaтo зa пocлeдeн път тoвa цeнoвo нивo ce нaблюдaвa в нaчaлoтo нa 2011 гoдинa. Ocнoвнaтa пpичинa зa пocĸъпвaнeтo беше обяснена от специалисти тогава с нaмaлявaнeтo нa пpoизвoдcтвoтo в Зaпaднa Aфpиĸa, ĸъдeтo ce oтглeждaт и дoбивaт двe тpeти oт ĸaĸaoвитe зъpнa в cвeтa.
 Какаото в света нараства фрапантно - и
Какаото в света нараства фрапантно - и " тегли " нагоре цените на шоколада

Какви са аргументите и какво разяснява финансовият шеф на Lindt
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР