Борко е един от стопаните на старопланинската хижа Амбарица и

...
Борко е един от стопаните на старопланинската хижа Амбарица и
Коментари Харесай

Как се пенсионира кон

Борко е един от стопаните на старопланинската хижа " Амбарица " и на неговия тил тежи най-голяма част от ремонтите, подхванати през последните пет години, откогато я стопанисва Ема Гатева. На гърба му е пренасяно всичко, за което човек може да се сети, в това число и слънчеви панели. А повода за това е, че от дълго време е спряла да се движи товарната въжена линия до хижата, посредством която би могла да се прави цялата работа - от зареждане на хижата до ремонтите. Сега Ема е решила, че желае да пенсионира Борко. Не че ще спре да носи на гърба си, просто по този начин шеговито се пробва да извърши проекта си за възобновяване.


Въжената линия е държавна благосъстоятелност, което не значи, че някой ще вземе да влага в това начинание. Хижата пък е благосъстоятелност на Българския туристически съюз.

По груби сметки Ема пресмята, че трябват към 20 хиляди лева за възобновяване. При състояние, че въжето се вземе втора ръка както и други елементи и се разчита в огромна степен на непринуден труд. На последното се дължат голям брой от ремонтите в хижата.

Ема споделя пред " Дневник ", че не желае да приема дарения в пари, каквито към този момент оферти валят във " Facebook " профила й. Но би приела дарения на части и непринуден труд. А най-много желае тя и хората, които й оказват помощ в хижата, да изработят нужната сума.



Един от вероятните способи за това е идният за поредна година в края на юли фестивал " Боровинкови нощи ". Всеки, който обича планината, може без предупреждение да остане в палатката си пред хижата в интервала 27-29 юли. Приходите от туристите ще бъдат за задачите на ремонта.

В хижата се продават тениски, парите от които също ще отидат за осъществяването на проекта, а през август (все още няма точни дати) се готви и кино навън. Идеята е да се прожектират авторски компании и гостите на хижата да имат опция да беседват с създателите им.

Откакто е поела хижата Ема непрестанно влага в ремонта й, въпреки самата тя да споделя, че има още толкоз доста да се прави. И няма по какъв начин откакто преди този момент не са правени сходни старания, които са предизвикателство за всеки хижар, който има предпочитание да усъвършенства изискванията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР