Борисов вече не е едиственият, който ходи из страната и

...
Борисов вече не е едиственият, който ходи из страната и
Коментари Харесай

И Радев тръгна из кметовете. На БСП

Борисов към този момент не е едиственият, който върви из страната и хвали сполучливите кметове. В обиколките по места към този момент се включи и президентът Румен Радев. Докато министър- ръководителят се стопира до градоначалници от разнообразни политически сили, Радев към този момент дава рамо единствено на  алените. Първата му колекция бе през днешния ден в Самоков.

„ Искам да благодаря на господин Георгиев – кмета на Самоков, за поканата. Да поздравя него и неговия екип за напъните и резултатите, които реализират в превъзмогването на провокациите от рецесията и в общото развиване на общината. Разбира се, с цел да могат той и неговият екип да осъществят пълноценно смелата си визия за развиване на Община Самоков е належащо да имаме най-накрая финансова децентрализация, да имаме нараснали пълномощия и отговорности “, добави Румен Радев.

Крайно време е България, както и в другите европейски страни, да може да бъдат обвързани облагите от бизнеса на локално равнище и приходите на хората с общинския бюджет, съобщи оше президентът. По думите му това е единственият метод, по който може да се реализира устойчива и резултатна локална политика, която да не зависи единствено от конюнктурата на централно равнище.

Президентът, като Борисов, не пропусна да посети локалния храм - „ Успение на Св. Богородица “, само че не с цел да похвали страната за парите, които отпуска за реставрирането на националното ни благосъстояние, а с цел да благодари на Българската православна черква и да напомни за знаците на възрожденската история на България.

Радев разяснява отхвърленото несъгласие върху Наказателно-процесуален кодекс, паразната преживелица с убитото от ток момче и идните избори.

Не съм сюрпризиран, че Народното събрание отхвърли ветото ми върху Наказателно-процесуален кодекс. Това сподели пред публицисти в Самоков президентът Румен Радев.

„ Вие сюрпризирани ли сте от този факт? Аз не съм, само че това е краткотрайно решение очевидно под натиска на някаква обстановка. Аз съм уверен, че няма да просъществува в бъдеще, тъй като е в несъгласие с Конституцията и съществени човешки права “, добави той.

Попитан да разяснява случая, в който 16-годишно момче умря в София от токов удар, президентът уточни, че от дълго време е направил изводите си, че неналичието на бистрота, отчетност и отговорност в едно ръководство водят до такава степен, че институциите стартират да работят за избрани кръгове, а не в полза на обществото. По думите му оттова се стига и до такива уродливи произшествия.Президентът изрече съболезнования си към родителите на умрялото момче.

Оценката за ръководството в рецесията я дадоха митингите на бизнеса и жителите, а те са постоянни, сподели още Радев.

„ Вижте за какви периоди на отреагиране става въпрос. В други европейски страни тези неща става в границите на седмица-две. При нас лишават половин година и повече. Помощта се обезсмисля. Всички тематики са значими, само че най-важната тематика сега несъмнено са идните парламентарни избори. Залогът е голям. Той не е дали да се смени, или продължи сегашната власт. Той е дали да продължим със настоящия управнически модел, който води към разпад на държавността, към корупция, беднотия, разхищаване и ниска успеваемост на ръководството и все по-осезаемо закъснение на страната от другите страни в Европейски Съюз “, добави той.

По думите му редица партии не се концентрират върху този главен проблем, а вместо това се „ хлъзгат “ върху примамливи обещания за заплати, пенсии и обществени придобивки.

„ Точно по тази причина при започване на месеца с госпожа Йотова излязохме с нашето обръщение за нова България с ясно дефинирани правила и цели, с ясно дефинирана най-важна и непосредствена национална цел – подсилване на държавността. Затова чакаме и партиите да се произнесат по тези въпроси: ще одобряват ли като своя непосредствена задача в новия парламент промяната на изборното законодателство по този начин, че да се подсигуряват почтени и налични избори, ще съумеят ли да надмогнат тяснопартийните си ползи и да формулират и приложат пакт за честност, професионализъм и подготвеност при лъчение на ръководещите на най-високо равнище, ще подхващат ли решителни конституционни, законови промени по този начин, че да се укрепи върховенството на правото, да се извърши съответна правосъдна промяна, да има оптимизация в законотворческия развой.

Ще намерят ли мощ да стартират най-накрая действителна битка с корупцията, тъй като в случай че това не се случи, възпроизводството на този циничен управнически модел ни е обезпечено “, уточни президентът.Румен Радев и се обърна към претендентите за парламентарната власт и с въпросите дали ще създадат нужното, с цел да имаме независимост на словото и дали ще подхващат решителна политика за бистрота в ръководството и пресичането на кражбите.

„ По тези въпроси е належащо партиите да се нареждат и ангажират в този момент. След изборите ще бъде късно и можем да преживеем следващите разочарования. Затова каквито и да е стопански, обществени и всевъзможни други политики да се подхващат, те още веднъж ще бъдат обречени на неуспех, както демонстрираха и годините до момента, тъй като тези политики, в случай че не стъпят на здрава основа, не могат да се осъществят, а хубавичко основа е хубавичко държавност. От това би трябвало да стартираме “, акцентира президентът.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР