Борислав Сарафов, изпълняващ функциите главен прокурор отклони поканата на депутатите

...
Борислав Сарафов, изпълняващ функциите главен прокурор отклони поканата на депутатите
Коментари Харесай

След Гешев и Сарафов отказа да се яви в комисията за Нотариуса

Борислав Сарафов, изпълняващ функционалностите основен прокурор отклони поканата на депутатите да се яви на чуване за активността на убития показно Мартин Божанов-Нотариуса, апетитен за дилър на въздействие в правосъдната власт. Сарафов трябваше да се яви в парламентарната комисия, която ревизира активността на групата към Нотаруса.

В комисията бяха поканени и предшествениците на Сарафов – някогашните основни прокурори Сотир Цацаров и Иван Гешев.

В просторно писмо и Сарафов изяснява, че няма да се яви пред народните представители, защото член 84, т. 16 от Конституцията не му разрешава да дава детайлна информация по съответни преписки и досъдебни производства. Уточнява и, че с последните промени в главния закон пълномощията на основния прокурор са мощно лимитирани настояща информация за следствията за Нотариуса и „ Осемте джуджета “.

„ Подчертавайки своето почитание към Народното събрание като най-висш орган на власт в парламентарната народна власт, следва да имате поради, че е допустимо резултатът от работата на Комисията да бъде материализиран в отчет, който при съществуване на данни за закононарушения или дисциплинарни нарушавания от страна на прокурори и следователи да бъде изпратен на способния орган – прокуратурата, в частност до и.ф. основен прокурор, заради което за да избегна всевъзможни подозрения за пристрастност и възможен спор на ползи, намирам за належащо да отклоня изпратената покана за присъединяване в съвещание на управляваната от Вас краткотрайна комисия “, декларира Сарафов.

Той прецизира и, чеименно в интервала след встъпването му в служба като и.ф. основен прокурор са предприети„ дейни дейности по изясняване ролята на Мартин Божанов и негово нерегламентирано влияние в служебната активност на настоящи магистрати “:

„ С моя заповед от 07.08.2023 година разпоредих тематична проверка на работата по организацията, управлението и контрола на активността на СРП в интервала 01.01.2022 година – 31.07.2023 година В тази връзка още при започване на м. август 2023 година приканих административния началник на Софийска районна прокуратура госпожа Невена Зартова да освободи заеманата служба. Вследствие на констатациите в отчета по предоставената проверка през м. октомври 2023 година управлението на Прокуратура на Република България внесе предложение до Висш съдебен съвет за налагане на дисциплинарно наказване на административния началник на СРП. С моя заповед от м. февруари 2024 година разпоредих на отдел „ Инспекторат “ при Върховна прокуратура инспекция на активността на Софийска районна прокуратура по отношение на установени неприемливи практики за систематизиране на делата, както и голям брой изнесени данни в общественото пространство, отразяващинегативно активността на Районна прокуратура-София “.

Сарафов пази и магистратите, като прецизира, че е „ безусловно недопустимо отправянето на неподкрепени с обстоятелства и доказателства мнения и обвинявания към българските магистрати “ от депутати в парламентарната комисия.

„ В рамките на извършените досега съвещания магистрати бяха унижавани обществено за реализиране на персонални, политически и други ползи. Нещо повече, някои от народните представители намерено минават границите на положителния звук и образование “, декларира Сарафов.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР