Борис Георгиев бе премиран с 3000 лева от Българската федерация

...
Борис Георгиев бе премиран с 3000 лева от Българската федерация
Коментари Харесай

Борис Георгиев премиран с 3000 лв. от родната федерация по джудо

Борис Георгиев бе премиран с 3000 лв. от Българската федерация по джудо за сребърния орден от шампионата Голям шлем в Ташкент. Наградата му бе връчена от президента на централата Румен Стоилов, а служебни задължения стопираха вицепрезидента Даме Стойков за церемонията в пресклуб България.

Всъщност оценката е най-ценното в сбирката на 24-годишния национал досега, който е пети на европейско за мъже от 2020-а, международен и европейски първенец за служители на реда през 2019-а, става и победител на шампионат „ Освобождение “ през 2020-а.

"Уникални страсти претърпях. И съм изключително благополучен, че към този момент фокусът не е единствено към водачите Ивайло Иванов и Янислав Герчев, само че се появяват и други момчета с капацитет. Борис беше необикновен, доста постоянен ", разяснява старши треньорът Атанас Герчев.

В момента Георгиев е 47-ми в олимпийската класация с 1072 т., като се нуждае от още 2000 точки, с цел да си подсигурява присъединяване на игрите Токио 2020. Националът ще има опция да направи това на оставащите 3 шампионата от Големия шлем, както и на европейското в Лисабон през април.

Борис Георгиев е лицето ни на този шампионат – сподели президентът Румен Стоилов. - Но и останалите ни състезатели се показаха почтено. А тези награди, които даваме от нас, като федерация, им дават спомагателен тласък. И Борис е съвършен образец за това. Завършил е висшето учебно заведение в Симеоново, а не спортното. Но той има опция да взе участие на шампионати, да натрупа опит, с цел да стигне до това равнище.

За един състезател орден от такова съревнование е доста запаметяващ и страстите след време ще описвам на моите деца и внуци – сподели с усмивка Борис. - Благодаря на президента и вицепрезидента на федерацията за премията. Когато има успокоение и нещата се получават. Благодаря на старши треньора за оценката, както и на моя персонален треньор Стоян Велев, с който сме в непрекъсната връзка също. В тима сме доста сплотени и всички са на оптимално нови. А триумфите на Ивайло Иванов, който в този момент беше с нас, доста ме въодушевяват. Борбата му е образец за мен.

На финала Георгиев загуби от българина с белгийски паспорт Тома Никифоров, с който от дълго време са другари и са упражнявали дружно. Но за първи път се срещат на публично съревнование.

Нямах никакво терзание преди среща, излязох да се развличам и да върша това, което най-вече обичам – сподели Борис. - Направих две неточности, а в джудото те са решаващи. Тома доста ми е помагал, съветвал ме е за тактичност, за противници, защото от много време е в елита. Познаваме се идеално. Но колкото и да сме близки, излезем ли на татамито забравяме за другарството и даваме най-хубавото от себе си. Още повече, че и двамата имаме един и същи залог – олимпийската квота, и двамата преследваме точки за ранглистата. Съжалявам, че не чухме българския химн... Но пък завоювах доста благосклонности. Цялата зала скандираше за мен. А поддръжката от България бе смайваща, което значи, че нашият спорт се развива. Та единствено в родния ми град Сливен има над 400 деца, които се занимават с джудо.

Следващият шампионат за нациионалите е също от веригата Голям шлем в Тбилиси от 26 март. Преди това националите ще създадат лагер в Тетевен, в който ще се включи и живеещият в Япония Даниел Дичев.

Същевременно президентът Румен Стоилов разкри, че възобновяване на най-хубавата ни джудистка Ивелина Илиева върви добре, като проектите са тя да се включи в тридневните лагери в Тбилиси в края на месеца и Анталия при започване на идващия.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР