Борис Джонсън се оттегли от надпреварата за лидерския пост на

...
Борис Джонсън се оттегли от надпреварата за лидерския пост на
Коментари Харесай

Защо Борис Джонсън не успя да се завърне триумфално на премиерския пост във Великобритания?

Борис Джонсън се отдръпна от конкуренцията за лидерския пост на Консервативната партия. Това оставя пътя отворен за Риши Сунак, който има късмет да получи ключовете от " Даунинг стрийт " още през днешния ден.

Бившият министър-председател съумя да си обезпечи формалната поддръжка на 59 депутати консерватори - надалеч по-малко от нужните 100, с цел да бъде включен в лидерската конкуренция, показва " Скай нюз ".

" A general election is the only answer "

Conservative MP Sir Christopher Chope, who supported Boris Johnson's leadership bid before he withdrew, told the Conservative party was " ungovernable in the House of Commons ".
— BBC Radio 4 Today (@BBCr4today)
В последната си тирада като министър-председател през септември Джонсън се съпостави с ракета притежател, която е изпълнила задачата си, както и с римския деспот Луций Квинкций Цинцинат, който на напреднала възраст напуща фермата си, с цел да поеме контрола над страната и да отблъсне настъпление, след което непринудено се отхвърля от властта. " Подобно на Цинцинат, аз се връщам към плуга си ", съобщи той пред вратата на " Даунинг стрийт " номер 10. Но легендата за Цинцинат гласи, че той е бил свикан повторно, с цел да отблъсне друга рецесия - което накара някои наблюдаващи да предвиждат, че Джонсън още тогава е почнал да възнамерява да се завърне.

Това щеше да е неизмеримо политическо възкресение за някогашния публицист, който напусна поста си поради скандал, само че от самото начало твърдеше, че е бил свален от " стадото " - визирайки консервативните депутати, които се обърнаха против него, отбелязва Ройтерс. Джонсън обаче наподобява не съумя да убеди същите тези депутати, които го изоставиха, че в този момент точно той е личността, която може да сплоти партията и да върне доверието в нея, като завоюва английските гласоподаватели, все по-притеснени от растящите разноски за живот.

За някои консервативни депутати Джонсън щеше да е печеливш избор, кадърен да се хареса в цялата страна със непокътнатата си марка на деятелен оптимизъм. За други той е задължение за партията, човек, чиито дефекти бяха брутално разкрити по време на работата му като министър-председател, когато сътрудниците му от канцеларията на " Даунинг стрийт " нарушиха въведените поради COVID-19 ограничавания и се забавляваха, до момента в който Англия беше под строга карантина.

Could Boris Johnson really make a comeback?
— BBC News (UK) (@BBCNews)
Поддръжниците му настояват, че Джонсън е единственият кандидат, който би имал поддръжката на гласоподавателите, защото той завоюва парламентарните избори през 2019 година. Но против него към момента се води парламентарно следствие за това дали е излъгал депутатите за скандалните празненства, показва Би Би Си.

Някои водещи фигури в Консервативната партия реагираха с смут на вероятността за втори премиерски мандат на Джонсън, като някогашният водач на партията лорд Хейг предизвести, че тя ще навлезе в " серпантина на гибелта ".

" Аз и доста от моите сътрудници имаме вяра, че той можеше и трябваше да оцелее след бурите около свадите " Партигейт " и " Крис Пинчър ", съобщи един от дългогодишните политически съдружници на Джонсън, визирайки незаконните празненства по време на локдаун на " Даунинг стрийт " и разкритията, че Джонсън е назначил заместник-началник, отговарящ за дисциплината на държавното управление, макар че е знаел за предходни обвинявания против него в полови похищения. " Изостреното внимание пристигна от медиите, а не от обществеността и се притеснявам, че личните му сътрудници в Народното събрание се огънаха под натиска. Мисля, че той към момента има незавършена работа ", добави съдружникът на Джонсън.

Обаче Джонсън сега просто не е подобаващият човек, който да сплоти Консервативната партия, страдаща от дълбоки вътрешни разделения, откакто за шест години смени четирима министър председатели, сподели някогашният му консултант Уил Уолдън. В свое изказване Джонсън сподели, че е " преодолял доста високото затруднение от 102 номинации ", само че е стигнал до заключението, че " в този момент просто не е подобаващият миг ".

Той добави, че е " потърсил " противниците си за лидерския пост Риши Сунак и Пени Мордонт, с цел да разбере дали биха могли да работят дружно за националния интерес, само че това се е оказало невероятно. Джонсън съобщи, че въпреки да е бил " притеглен " да се кандидатира поради поддръжката на сътрудниците си, " не можеш да управляваш дейно, в случай че нямаш единна партия в Народното събрание ".

Така в последна сметка се оказа, че, по думите на един от основните съдружници на Джонсън, " анти-Джонсъновата " коалиция в Народното събрание е " доста шумна " и " доста стимулирана ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР