Борис Джонсън и Джереми Хънт останаха снощи последните двама кандидати

...
Борис Джонсън и Джереми Хънт останаха снощи последните двама кандидати
Коментари Харесай

Борис Джонсън и Джереми Хънт ще се борят кой да наследи Тереза Мей

Борис Джонсън и Джереми Хънт останаха нощес последните двама претенденти в конкуренцията за водач на английските консерватори, който евентуално ще стане и идващият министър председател на страната, предадоха международните организации.

На петия тур от гласуването Джонсън получи гласовете на 160 от 313-те депутати от Консервативната партия, а Хънт - на 77. Министърът на околната среда Майкъл Гоув остана финален, трети, със 75 гласа и отпадна от конкуренцията.

Така любимецът Джонсън, някогашен английски министър на външните работи, затвърди своето водачество в битката. Последният останал негов кандидат е актуалният външен министър.

На четвъртия тур от гласуването по-рано през вчерашния ден Гоув бе втори пред Хънт. Тогава отпадна четвъртият кандидат - вътрешният министър Саджид Джавид.

Сега новият водач на английските консерватори ще бъде определен от 160-те хиляди членове на партията, които ще гласоподават по пощата. Процесът ще отнеме един месец, като се чака името на новия закостенял водач, който евентуално ще размени Тереза Мей и като министър председател, да стане ясно към края на идващия месец.

Борис Джонсън и Джереми Хънт са на разнообразни позиции по кое време и по какъв начин Англия би трябвало да напусне Европейския съюз. Според Джонсън Брексит би трябвало да стане факт на 31 октомври, със договорка или не.

Хънт е на по-умерени позиции и не изключва опцията за удължение на договарянията с Европейски Съюз, в случай че двете страни не съумеят да се спогодят в планувания период. Той обаче също не отхвърля разновидността за Брексит без договорка.

Екипът на някогашния външен министър Джонсън беше упрекнат в скрит план за да бъде изхвърлен от конкуренцията огромният му противник Майкъл Гоув, написа "Гардиън ". Министърът на околната среда Гоув изпревари с дребна преднина външния министър Хънт на четвъртия тур, при който отпадна вътрешният министър Саджид Джавид. Но когато бяха оповестени резултатите от петия и финален тур, Хънт беше пред Гоув с два гласа. Подозрения провокира фактът, че поддръжката за Джонсън се усили единствено с три гласа сред туровете, макар че минимум четирима поддръжници на Джавид бяха оповестили намерено своята поддръжка за някогашния външен министър.

Лагерът на Джонсън счита, че Хънт, който гласоподава за оставане на Англия в Европейски Съюз и който е именуван "Тереза в панталони " от някои хора в английските парламентарни среди, няма да бъде толкоз застрашителен съперник, колкото би бил Гоув. Гоув паралелно с Джонсън беше една от водещите фигури в акцията за гласоподаване за излизане от Европейски Съюз на референдума през 2016 година, отбелязва изданието.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР