Борис АнгеловСофия-Лозенец-Созопол-Царево-Арапя-Аркутино-АлепуГорещите теми за рибай-стековете, пълнотата на плажовете и чистотата

...
Борис АнгеловСофия-Лозенец-Созопол-Царево-Арапя-Аркутино-АлепуГорещите теми за рибай-стековете, пълнотата на плажовете и чистотата
Коментари Харесай

Рибай-цени, плажове и другото от морето на +40 градуса

Борис Ангелов

София-Лозенец-Созопол-Царево-Арапя-Аркутино-Алепу

Горещите тематики за рибай-стековете, пълнотата на плажовете и чистотата на водата са най-хот през днешния ден, когато на южното ни Черноморие е над 40 градуса - до 43. Направихме си труда да го обиколим и ето какво видяхме.

Първо за рибая. В най-модното заведение за хранене на цялото ни море - Джанъм на марината в Созопол, той е 94,80 лева - една междинна европейска цена и два пъти по-евтин, в сравнение с в някои софийски заведения за хранене за месо. В паметното село Лозенец, наричано на подбив още Луксозенец, е 49 лева в хитовия Етаж на Парк Пойнт в центъра сред плажовете и е 36 лева в по-народното Пиато на площада, където е цялостно през целия ден.

Ако вашият - надалеч по-летен - стандарт е мохитото, да си знаете: колкото в София е - от 13 до 15 лева, може да се откри и за 10-11 лева на по-непретенциозни места.

Водата НЕ Е МНОГО ЧИСТА, общо взето. Как е съответно плаж по плаж?



По нашите наблюдения на обичания ни плаж Алепу е най-прозрачна, малко по-зле е на другия ни любимец Аркутино, само че там е и обяснимо поради близкото устие на реката Ропотамо. Това са двата най-ненаселени плажа въобще по южното Черноморие и единствените огромни незастроени.



Алепу, наричано още Шофьорски плаж, известно и от песента Оставаме из кино лентата Оркестър без име, е и оценено: колите и караваните, спрели около него демонстрират доста чешко наличие, с изключение на софийското, бургаското и варненското, малко полско и даже тук-таме западноевропейско: добра популярност, която още един път изяснява за какво беше значимо да няма хотел-подпорна стена, в който съучастник е семейството на шефа на парламентарната правна комисия от Политическа партия Стою Стоев.



На Аркутино колите са най-вече софийски и бургаски, в работните дни големият плаж е съвсем напълно празен, към този момент проличава начеването на 30-години забавилия се комплекс Знаме на мира, несъмнено под модерно име, само че той скоро няма да бъде завършен и въобще не пречи на хората. Повечето от тях се тълпят край дребното заведения в сянката на комплекса, 3/4 от плажа на юг са изцяло свободни и празни.



В Лозенец водата е красиво синя, само че лекичко мътнее на главния песъчлив плаж и по-малко на междинния скален и на смесения пясъчно-каменист пред не по този начин цялостната този сезон Хасиенда. Който не харесва това и стилните плажни клюбове като Да Спот, Опера, Занзибар, може да се отдаде на йога ритрийт на специфичните площадки, построени от общината в приятния парк сред плажовете.

 

На Арапя водата е почти ОК, само че пък плажът е възпълен. През уикендите паркирането е проблем и се постанова да се завладяват и близките коларски пътища, което не е задача за всяка кола.

На Созопол централният е под злокобния опит за автентичност на проектант върху незавършена постройка, която преди беше станция на Българска народна банка, до момента в който пред базата на БЧК, вместо спасители се тълпят Ферарита, а изпод се пекат нездравословни кебапчета в битови заведения - по никакъв начин не е красиво, изключително като се има поради великодушната държавна дотация за тази организация. За единия й началник и неговите противозаконни заграждения в София към този момент сме писали.

А Харманите са, както постоянно, все по-затиснати от градежите на хълмовете, които единствено преди години служеха единствено за скачане от скалите.

Ако някой дири място, където се диша и се хапва навън в мега жегата, единственото, където температурата на открито е най-малко 7-8 градуса по-ниска, сянката е плътна, ветрецът  гали, а морето изпод е в действителност кристално, тъй като е под високите скали, е гледка Свети Иван. Други плюсове на мястото са, че гледа само към едноименния остров и, в случай че човек доста се напъне, към рушащата се постройка на адмиралтейството, само че му е спестено да вижда презастрояването на града по странджанските хълмове, като да е Истанбул. И че може да не предлага Рибай-стек, само че останалите неща са си прелестни и са на естествени софийски цени. Без неприятни изненади. В добавка и усмихнатото обслужване, което си е същото 30 години.

 

Царево може да не е номер 1 за къпане в морето като линии и хубост на водата, само че е единственият курорт, където има специфичен Плаж за домашни любимци тъкмо в центъра, настрана от централния, под добре обновената и добре осветената крайбрежна улица.

Изгледът му към фамозните изгреви на града е не по-лош, в сравнение с от паметния ресторант и клуб Сценарио или от истинската Морска сцена с цялостна стратегия от звездни гастроли безусловно на брега. Панорамата е в това число и към църквата на Василико, която Кирил Петков единствено даде обещание да подари, само че по този начин и не го направи от предишния Великден и до ден сегашен. Точно противоположното на обещанието в никакъв случай да не се коалира с ГЕРБ и Движение за права и свободи, което пък направи под формата на " сглобка "...

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР