Борбите по най-високите етажи на държавното обвинение, които започнаха официално

...
Борбите по най-високите етажи на държавното обвинение, които започнаха официално
Коментари Харесай

Ден втори на трусовете в прокуратурата: Сарафов и Гешев се надпреварват със сигнали един срещу друг

Борбите по най-високите етажи на държавното обвиняване, които започнаха публично в понеделник, не секват втори ден, а част от развръзката ще се случи във Висшия правосъден съвет (ВСС) идващите дни. По обяд във вторник стана ясно, че заместник-главният прокурор Борислав Сарафов е внесъл сигнал в Софийска градска прокуратура (СГП) против началника си – основният прокурор Иван Гешев. Това потвърдиха за Euronews Bulgaria от Градска прокуратура. В него Сарафов упорства да бъдат тествани три възможни нарушавания.

Първото – за интервенция на Иван Гешев в следствието против Бойко Борисов, известно като „ Барселонагейт “. Второто е за това, че основният прокурор е записал нерегламентирано телефонния си диалог с член на Висшия правосъден съвет. А третото е, че основният прокурор еднолично употребявал почивната база на прокуратурата в Боровец.

Предстои сигналът на Борислав Сарафов да бъде разпределен на прокурор на инцидентен принцип. След това определеният обвинител ще има един месец период, с цел да реши постанова ли се възлагането на инспекция. Ако реши, че има учредени, то след това ще има двумесечен период, с цел да реши съдържат ли в сигнала на Сарафов данни за осъществено закононарушение.

Борислав Сарафов най-вероятно ще сезира и Висш съдебен съвет да ревизира не е ли направил с тези свои дейности Иван Гешев и дисциплинарно нарушаване.

Късния следобяд от Висш съдебен съвет оповестиха, че на 16.05.2023 година в деловодството е подадено предложение от основния прокурор Иван Гешев за формиране на дисциплинарно произвеждане и за налагане на дисциплинарно наказване на Борислав Сарафо в, шеф на Националната следствена работа и заместител на основния прокурор по следствието.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР