"Бонус-малус" системата реално е грабеж на застрахователя от шофьора, стимулира

...
"Бонус-малус" системата реално е грабеж на застрахователя от шофьора, стимулира
Коментари Харесай

Пладнежки грабеж и чист лобизъм: Браншови организации против системата бонус-малус

"Бонус-малус " системата действително е обир на застрахователя от водача, подтиква паразитна облага и неоснователното замогване на финансови институции. Не на последно място системата ще подтиква корупцията. Около това мнение се сплотиха на конференция в Българска телеграфна агенция през днешния ден ръководителите на Българското обединяване на водачите, Конфедерацията на автобусните превозвачи и Съюза на преподавателите по авто- мото подготовка.Автобусните превозвачи откриха нова тематика, по която да изразят неодобрение от дейностите на страната.

"Няма по какъв начин да се съгласим, че ние ще плащаме един път санкция и глоба по Закона за придвижване по пътищата и повторно ще бъдем наказвани. Между другото и Законът споделя, че никой не може да бъде наказван два пъти за едно и също нарушаване. В случая се оказва, че може. Ние ще бъдем наказвани повторно с заплащането на по-висока "Гражданска отговорност ", декларират от Съюза на автобусните превозвачи.

Браншова организация се разгласи срещу въвеждането на системата "бонус-малус ", защото по този начин препоръчаните текстове ще оскъпят непостижимо застраховката за сектора, което ще докара до закриване на междуградски линии и понижаване на личния състав.

По думите на Христо Радков, ръководител на Българското обединяване на водачите, системата "Бонус-малус ", която е обвързана с повишаване на застраховка "Гражданска отговорност ", вкарва в подвеждане, че ще имат бонуси водачите, тъй като не са правили нарушаване на пътя 20 година Експертът счита, че по-опасното нещо в тази системата е в "малус "-а.

Радков даде образци с планове какъв брой ще заплащат фамилии и компании, в случай че създадат нарушаване на пътя съгласно новата система. От тях излиза наяве, че в случай че за един лек автомобил, притежаван от обикновено средностатистическо семейство в България, се извършат 2 или 3 нарушавания за превишена скорост, то ще се заплащат от горната страна по 100 лева на месец единствено за Гражданска отговорност.

При транспортните компании, които имат по най-малко 10 камиона, се стига до 3 900 лева от горната страна. Нормална междинна българска компания заплаща Гражданска отговорност от 39 000 лева за 10 камиона, при нарушавания обаче - сумата може да стигне до 156 000 лева, единствено в случай че един от водачите е сниман с превишена скорост.

Преди седмица Комисията за финансов контрол разгласи, че е подготвена с план на Наредба за системата "бонус-малус " по наложителната застраховка "Гражданска отговорност " за водачите. Подобен документ бе оповестен за публично разискване още преди една година. Влизането му в действие бе отсрочено поради построяването на осведомителната система сред Министерство на вътрешните работи и Гаранционния фонд.

Идеята е водачите на МПС, които нямат нарушаване да заплащат по-ниска цена от базовата, а хората с нарушавания - по-висока. За най-недисциплинираните водачи цената може да скочи до 400% по отношение на базовата, а за изрядните понижението ще е до 25 %. Според плана според от държанието си на пътя водачите ще попадат друг в клас по новата система "бонус-малус ".

Автобусните превозвачи към този момент оповестиха, че стартират едномесечни протестни дейности поради неизпълнени от страната обещания за решение на проблемите в сектора. Сред тях са нерегламентираният транспорт на пасажери, ТОЛ таксите и субсидирането на бранша.

Протестни дейности на автобусните превозвачи стартират на 13 декември и ще продължат до 13 януари. Ако до тогава няма пътна карта с ясно написани поети задължения и съответни периоди, ще стартират ефикасни митинги.

От сектора предизвестиха, че поради въвеждането на тол таксите ще се наложи покачване на цената на транспортите. Според плановете рейсовете над 12 тона ще заплащат сред 5 и 9 стотинки на километър, а тези, които са под това тегло – сред 4 и 8 стотинки

Превозвачите настояват, че имат и проблем с автогаровото обслужване, както и че в случай че те не бъдат извадени от толсистемата, ще има банкрути на автобусни компании. За последните години от 3000 такива, към 1500 са банкрутирали.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР