Бомбите, заложени от "НАПлийкс", продължават да гърмят. Най-малко три държави

...
Бомбите, заложени от "НАПлийкс", продължават да гърмят. Най-малко три държави
Коментари Харесай

Заради НАПлийкс: Три държави спряха обмена на данни с България

Бомбите, заложени от "НАПлийкс ", не престават да гърмят. Най-малко три страни са спрели да обменят сензитивна данъчна информация с българската приходна организация, откакто стана ясно, че данните на милиони компании и жители са били източени и пуснати в интернет, написа вестник "Сега ".
При хакерската офанзива на масиви на Национална агенция за приходите бяха свалени персонални данни освен на 5 млн. българи, само че и на задгранични компании и жители. България е част от интернационалната мрежа за автоматизирана замяна на данъчна информация, основана да противодейства на укриването на бюджетни отговорности и на прането на пари. Информация за получени приходи и разкрити банкови сметки си разменят всички страни от Европейски Съюз, международните финансови центрове и множеството офшорни зони, отбелязва изданието.
Първо белгийската преса заяви, че жители на кралството са били наранени от кражбата на персонални данни от българската Национална агенция за приходите през юли. По тази причина управляващите в Брюксел са спрели всевъзможен автоматизиран продан на данъчна информация с нашата страна - до ново разпореждане. Според в. "Соар " в България обитават 643-ма белгийци, само че не е ясно какъв брой от тях са станали жертви на теча.
Белгийските управляващи са взели нужните ограничения за гарантиране на сигурността и отбраната на споделяните данни, е уверила SPF Finances (Федералната социална финансова служба), представена от "Соар ", добавя "Сега ".
Междувременно в. "Капитал " разкри, че Германия и Сингапур също са замразили обмена на информация с хакнатата Национална агенция за приходите. На уеб страницата на немската федерална данъчна работа е оповестено известие, че "за да отбрани данните на локалните и задграничните данъкоплатци, като защитна мярка Германия забрани обмена на данни с България във връзка с настояванията за възобновяване на Данък добавена стойност. " Хакерският пробив в тайните на Национална агенция за приходите стана таман през електронната услуга "възстановяване на Данък добавена стойност, заплатен в чужбина ". Тогава самата Национална агенция за приходите уведоми партньорските данъчни служби (общо 300), че краткотрайно стопира достъпа до услугата поради теча.
От немското финансово министерство са определили случая като сериозен случай и чакат България да вземе ограничения, а до тогава може да има закъснение при обработката на съответни данъчни проблеми, свързани с Данък добавена стойност и налозите върху приходите, написа "Капитал ".
От Национална агенция за приходите са признали, че са получили публично съобщение и от Сингапур за прекъсване на обмена на данни - освен на електронния, само че и при "поискване ". По информация на "Капитал " и други сътрудници на Национална агенция за приходите са обезпокоени от хакването на масивите. Австрийското данъчно ведомство е дало неофициални указания до своите чиновници краткотрайно да не подават и одобряват информация от българската приходна организация.
За пробива до момента са упрекнати единствено чиновници на компанията за киберсигурност "ТАД груп " - Кристиян Бойков, притежателят на компанията Иван Тодоров и комерсиалният шеф Георги Янков. В Национална агенция за приходите бяха уволнени двама служители от по-ниските етажи, а директорката Галя Димитрова стои непоклатима и индиферентна на поста си, като в разгара на абсурда избра да довърши взетия по персонални аргументи отпуск. Тя се радва на отбраната на финансовия министър Владислав Горанов, който разгласи, че приходната организация не е провинен, а е жертва на "НАПлийкс ". Същото се опита да изясни и шефът на Комисията за персоналните данни Венцислав Караджов. КЗЛД наложи санкция за 5.1 млн. лв. на Национална агенция за приходите, без обаче да уточни съответни виновници за теча. А ръководителят й даже изясни, че глобата за данъчните била по-скоро с превантивна цел - задачата била да насърчи всички да вземат по-сериозни ограничения за киберсигурност, написа "Сега ".
Изданието добавя, че самата "жертва " Национална агенция за приходите към този момент разгласи, че ще апелира наказването, а също така счита да заведе дело против "ТАД груп " с концепцията вероятно със извоюваното обезщетение да покрие заплащането на глобата за теча. Глобата най-вероятно ще бъде платена от бюджета, т.е. от данъкоплатците, чиито данни Национална агенция за приходите не опази.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР