Болниците в страната масово се задъхват да плащат сметки за

...
Болниците в страната масово се задъхват да плащат сметки за
Коментари Харесай

Болницата в Свищов има в пъти по-висока сметка за ток през декември

Болниците в страната всеобщо се задъхват да заплащат сметки за ток в пъти по-високи от миналогодишните, както и увеличени разноски за горива след скока на енергоносителите. Общинската болница в Свищов сега е претъпкана с пациенти.

Лекуват се 39 заболели с ковид, измежду които и две кърмачета. Още толкоз са и пациентите с белодробни и сърдечни проблеми. Разходите за ток, нафта, О2 и консумативи обаче са се удвоили спрямо предходната година.

За декември имаме 54 600 лв. ток. Странното е, че миналата година сме имали 19 000 лв. ток, само че сме изразходили повече киловатчаса електрическа енергия.

За ноември ни е 41 хиляди, предходната година е била 17. Това са едни тежки икономически разноски, постройката се отоплява на нафта, там са съществени числа отново, разяснява шефът Илиян Венков и добавя, че тези лечебни заведения не могат да устоят без намесата на страната или общините.

Общините обаче са в патова обстановка, защото още не са приели новите бюджети.

Общините нямат подготовка към този миг за бюджета за 2022 година, защото няма признат държавен бюджет, а според условията на закона, можем да изразходваме единствено една трета от средствата с които разполагаме! В противоположен случай няма да бъдем единствената болница, която ще се задъха и да понижи приема или даже и да затвори! “, разяснява кметът на Свищов Генчо Генчев.

Ако не получат финансови обезщетения, в свищовската болница могат да понижат приема на пациенти. Всеки миг в кварталите на града и обитаемоте места пък ще бъде въведен режим на уличното осветяване поради икономии.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР