Болницата в Ардино търси медицински сестри и млади лекари със

...
Болницата в Ардино търси медицински сестри и млади лекари със
Коментари Харесай

Малки болници дават заплати като големите

Болницата в Ардино търси медицински сестри и млади лекари със компетентност вътрешни заболявания. Предлага се възнаграждение като в огромните клиники, а общината дава и жилище. Засега обаче няма интерес. И до момента в който се чакат претенденти, болничното заведение ще взема решение по-неотложния проблем – по какъв начин ще оцелее през зимата, оповестява БНР.

На прага на зимата пред дребните общински лечебни заведения стои въпросът по какъв начин ще заплащат високите сметки за отопление. За част от тях към този момент е немислимо да употребяват досегашните източници на отопление и се надяват на финансова помощ от локалните администрации. Това се отнася изключително за лечебните заведения в пограничните с Гърция планински общини, които страдат и от неналичието на медицински експерти.
 
Болниците в Ардино и Крумовград са измежду тези дребни общински лечебни заведения, на които разчитат локалните поданици. Поддържат стеснен брой отделения и съумяват да се оправят даже и в студените зимни месеци. Досега, тъй като при непрестанно растящите цени на горивата към този момент изниква въпросът по какъв начин ще оцелеят тази зима.
 
Болницата в Крумовград  се отоплява с климатици. Сметките за ток са били допустими и управлението ги е плащало без проблем. Сега тобаче са нарастнали тройно. Само за предишния месец фактурата е била за 4 000 лв., а времето на открито към момента е топло, споделя заместник-кметицата Неждие Акиф.
 
" Ако по този начин вървят нещата, почти имат благоприятни условия да се оправят, само че в случай че има увеличение на тока, това би затруднило работата на болничното заведение. Горе-долу връзват нещата, само че не знаем в иден месеци какви ще бъдат сметките за ток и какви ще бъдат приходите на болничното заведение. Всичко е в незнайни. "

Отказваме обзор и медикаменти поради липса на пари

С високите сметки управлението на болничното заведение съумява да се оправи и посредством лични доходи и дарения. Един от методите за справяне с спешната обстановка е да се търси помощта на общината. Според Неждие Акиф локалната администрация постоянно е откликвала на апелите на лечебното заведение.
 
 istock istock
В сходна обстановка е общинската болница в Ардино. И тази зима тя разчита на помощта на локалната администрация. Преди години лечебното заведение се отоплявало с пелети, само че поради високата им цена те са били сменени с дърва. Сега и при тях повишаването е огромно. Ако преди цената е била към 60 лв. за кубик, в този момент е над 130 лв., акцентира шефът на болничното заведение Гюнер Осман.
 
" Имало е интервали, когато са употребени пелети. Ползваме дърва за огрев, за което всяка година сме подкрепени от общинската администрация. "
 
Освен високата цена на отоплението, болничното заведение в Ардино има и различен проблем – неналичието на медицински експерти.

 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР