Болните от коклюш се увеличават. Над 280 са потвърдените случаи

...
Болните от коклюш се увеличават. Над 280 са потвърдените случаи
Коментари Харесай

Пред епидемия от коклюш: Болните се увеличават

Болните от коклюш се усилват. Над 280 са доказаните случаи в центъра по заразни и паразитни заболявания. В София - единствено за седмица са 75. Заразата доближава и до от ден на ден учебни заведения.

До момента случаи на коклюш са регистрирани в 45 учебни заведения в страната в общо 56 паралелки, сочат данните на здравното министерство. На този стадий специфични ограничения в тях и в детските градини и ясли не се плануват.

Според наредбите - болните от коклюш не подлежат на наложителна карантина, а на самоизолация до излекуване.

 Проф. Христова: Коклюшът е съществено заболяване, смъртността доближава 4% Тази сутрин 4 мин. Проф. Христова: Коклюшът е съществено заболяване, смъртността доближава 4%  Доц. Мангъров: Бременните дами може да се имунизират против коклюш Лице в лице 4 мин. Доц. Мангъров: Бременните дами може да се имунизират против коклюш  Първи смъртни случаи от коклюш у нас България 2 мин. Първи смъртни случаи от коклюш у нас  Доц. Кунчев: В 4 учебни заведения в София има нещо като епидемиологичен гърмеж на коклюш Тази сутрин 4 мин. Доц. Кунчев: В 4 учебни заведения в София има нещо като епидемиологичен гърмеж на коклюш  Проф. Христова: Коклюшът е съществено заболяване, смъртността доближава 4% Тази сутрин 4 мин. Проф. Христова: Коклюшът е съществено заболяване, смъртността доближава 4%  Доц. Мангъров: Бременните дами може да се имунизират против коклюш Лице в лице 4 мин. Доц. Мангъров: Бременните дами може да се имунизират против коклюш  Първи смъртни случаи от коклюш у нас България 2 мин. Първи смъртни случаи от коклюш у нас  Доц. Кунчев: В 4 учебни заведения в София има нещо като епидемиологичен гърмеж на коклюш Тази сутрин 4 мин. Доц. Кунчев: В 4 учебни заведения в София има нещо като епидемиологичен гърмеж на коклюш

Неваксинираните и неболедувалите контактни са под здравно наблюдаване за 14 дни.

А при поява на случай в ясла или градина - паралелката се изолира и слага под здравно наблюдаване също за две седмици.

Мaйка на дете в 1 клас, Адриана споделя - щерка й има всички ваксини и се надява това да я предпази  от среща с заболяването.

„ Притеснително е, само че доколкото знам при по-големите деца, протича по-леко, не като при бебенцата “, споделя Адриана Урумова.

Снимка: iStock

Училището, в което детето ѝ учи, е измежду тези, в които има открит коклюш. Болните са общо 4 - един третокласник, който е имунизиран и трима седмокласници с пропуснати дози.

„ Това са деца, които на 12 получават последния наложителен банкет за коклюш. И в трите случая установихме, че при тях липсва последният банкет “, изясни Марияна Пенева, здравна сестра в 125. СУ.

Сестрата е открила, че има единични случаи на възпитаници, чиито родители са заявили отвод от ваксина. А поради болестта - там прецизно наблюдават за признаци.

„ При най-малкия грипоподобен признак ги освобождаваме с рекомендация да посетят персоналния доктор “, сподели Пенева.

Директорът споделя - имат наставления от здравната ревизия учениците, които не са боледували или са с пропусната ваксина да не посещават учебно заведение за 14 дни при контакт с болен. И приканва за отговорност: 

„ В единия от нашите случаи трябваше да удължим карантината на две от децата, тъй като едно от децата родителят го пусна на учебно заведение, то заставам 2 часа, почувства се зле, здравната сестра го изпрати у дома и се оказа с коклюш “, съобщи шефът на 125. СУ Венелина Николова.

В лабораториите регистрират взрив на искащите да се тестват - най-много деца.

„ Само за днешния ден, към 16 часа, са 100. Последния работен петък за целия ден са били 75 души. Ако нещата не се овладеят и не се вземат ограничения - приказваме за зараза. Забелязваме, че цели класове стартират да се тестват, което е радостно “, сподели доктор Александра Калъчева, микробиолог.

Отчита се и повишаване на % на позитивните проби - от първите 12 през днешния ден - 5 са с коклюш. При подозрение - специалисти предлагат тест, тъй като лекуването е най-ефективно в първата седмица.

След ваксина са нужни към две седмици, с цел да се построи имунитет.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР