Болните от грип в последните седмици се увеличават и вече

...
Болните от грип в последните седмици се увеличават и вече
Коментари Харесай

Болните от грип се увеличават, ваканция е обявена в много градове

Болните от грип в последните седмици се усилват и към този момент в няколко области в страната е оповестена грипна зараза, а учениците в разнообразни градове са в грипна почивка тази седмица.

През миналата седмица (20-26 януари) общо 380 356 души в цялата страна са търсили лекарска помощ, като болните от грип и остри респираторни болести са близо 7 хиляди, по данни на Националния център по заразни и паразитни заболявания. Най-много са заболелите в София-град - 2 602 души, само че като дял от популацията заболеваемостта не е от най-високите - 196 на 10 хиляди души. Най-висока е заболеваемостта в Благоевград - 433 на 10 хиляди души, където още преди седмица бе оповестена грипна зараза. Висок е делът на болните (над 230 на 10 хиляди души) и в Хасково, Монтана, Пазарджик и Кърджали. Средната заболеваемост за страната е 176 на 10 хиляди души.

От през днешния ден в грипна почивка са учениците в областите София-град, Бургас и Хасково. Грипна почивка е оповестена и в общините Асеновград, Луковит, Павликени и Сухиндол, както и в част от учебните заведения в Пловдив, Кюстендил, Враца, Габрово и Силистра. Карта на районите с грипна зараза вижте тук.

Обявяването на грипна почивка става по преценка на Регионалните ръководства по образованието. Учениците могат да бъдат разпуснати и в области, където още не е оповестена зараза за да се ограничи разпространяването на болестта.

Заместник министърът на образованието Таня Михайлова изрази убеденост пред Би Ти Ви, че грипната почивка няма да се отрази на процеса в засегнатите учебни заведения и учениците там могат да наваксат в края на периода. " Колегите могат умерено да създадат ново систематизиране на своята работа със съответния клас, тъй че да няма ощетени възпитаници във връзка с материала ", сподели тя и добави, че никой не чака последната седмица на периода, с цел да бъде завършена оценката му.

Тя посъветва учениците да не се събират на открито и на огромни групи са времето на ваканцията, като посочи,ч е смисълът ѝ е да се лимитират контактите, с цел да не се популяризира грипът.

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР