Болните от COVID-19 у нас се увеличават, а официално броят

...
Болните от COVID-19 у нас се увеличават, а официално броят
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев пред Lupa.bg: Броят на болните от COVID-19 е занижен, много повече са

Болните от COVID-19 у нас се усилват, а публично броят им е занижен. В  90% от бързите антигенни проби първоначално демонстрират, че са негативни. Това задължава лекарят 48 часа след подобен тест при съществуване на клинични прояви като температура, болки, кашлица да направи втори антигенен тест. Това изясни пред Lupa.bg някогашният шеф на Центъра по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев. 

Миналата седмица в Израел вкараха маски в закрити пространства. " В нашата страна не знам какви ще бъдат ограниченията. Препоръчвам на хората да проветряват постоянно пространствата си, един от прозорците на автомобила да бъде няколко пръста отворен, а в градския превоз наложително да има напълно отворен прозорец ", уточни медикът.

Новият подвариант на ковид BA.2.86 се появи през август. Вече е в Гърция. Много българи бяха там за празниците, могат да го внесат у нас. Този подвариант съдържа 35 разновидности на гените, виновни за спайк протеина.

Бившият шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания изясни за какво този вид има толкоз доста разновидности: " Когато вирусът е попаднал в човек с имунен недостиг, той е податлив към по този начин наречения нескончаем коронавирус. Тези хора  боледуват по 120 дни и в тях се селектират разновидности, които водят до генетично многообразие ", изясни микробиологът.

Проф. Кантарджиев посъветва да не се понижава броят на писиар тестванията. " Тестовете със слюнка позитивират по-бързо от тестванията, от тези с вземането на секрет в носа. При новите разновидности има и зачервяване на очите - при 25 % при децата и 1% при възрастните ", изясни медикът. 

Проф. Кантарджиев предложи против ковид вземането на комат лимон, потънал в сода след хранене: " Тази рецепта дадох преди 3 години. Тя избави десетки хиляди българи от тежко протичане на болестта ", сподели още той. 

ТЕМА преди 3 дни 6481 преди 3 дни 2379 преди 10 дни 2032
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР