Болнични бавят делото за събарянето на прочулата се сграда без

...
Болнични бавят делото за събарянето на прочулата се сграда без
Коментари Харесай

Строежът до язовир Искър: След репортажи на bTV събарят бараката до две седмици


Болнични бавят делото за събарянето на прочулата се постройка без строителни бумаги до язовир Искър. Това сподели за bTV основният проектант на София. Негова е заповедта за премахването на постройката, издигната от компания на предприемача Румен Гайтански.

Преди дни съдът удостовери събарянето на друга, по-малка сграда в парцела. Решението е след серия репортажи по bTV.

Пред съда компанията - строител твърди, че постройките не са нов градеж, а ремонт на остарели постройки и апелира събарянето им. В следствие на bTV преди две години показахме архивни сателитни фотоси - на мястото на огромната постройка се вижда гола морава. Те са част от доказателствата за заповедта на основния проектант за срутване. На база фотоси съдът е удостоверил премахването на по-малката постройка в региона - работилница.

„ Изцяло нова постройка с нова железна структура, с нови стени. В тази връзка е несъмнено налице противозаконен градеж, който следва да бъде отстранен “, сподели основният проектант на София Здравко Здравков.

Работилницата би трябвало да бъде съборена до две седмици от компанията строител. За bTV оттова обявиха, че до момента постоянно са се съобразявали със закона.

„ Ако не са налице други спънки или аргументи от обективно естество, сдружението ще извърши своите отговорности “, споделиха от компанията.

По другото дело за огромната постройка обаче решението на съда е друго. На първа инстанция архивните фотоси не са признати като доказателства.

„ Съдийката преценя, че това е спешен ремонт. Значи аз нямам право на тъжба, при условия, че аз съм издател на акта, тъй като видите ли, не съм заинтригувано лице. Смело мога да кажа, че делото се шиканира “, сподели проектант Здравков.

След нова тъжба на основния проектант делото стига до висшия съд, само че се бави поради болнични на отсрещната страна. Скандалът към постройките в държавното ловно стопанство - Искър потегли след сигнал на тогавашния общински консултант Владислав Панев, който ги снима с дрон.

„ Очакваме ново насрочване във Върховния административен съд. Надявам се на бърз резултат, тъй като това е най-важно за борбата за това всички хора в страната да бъдат равни пред закона “, сподели Владислав Панев.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР