Боливия прекъсна официалните връзки с Израел заради войната в Газа,

...
Боливия прекъсна официалните връзки с Израел заради войната в Газа,
Коментари Харесай

Боливия прекъсва дипломатическите си връзки с Израел

Боливия прекъсна формалните връзки с Израел поради войната в Газа, защото две други страни от Латинска Америка отзоваха посланиците си в Тел Авив за съвещания, предава Ал Джазеера.

Боливия „ реши да прекъсне дипломатическите връзки с израелската страна в символ на отвод и наказание на нападателната и непропорционална израелска военна атака, провеждаща се в Ивицата Газа “, сподели заместник-министърът на външните работи Фреди Мамани на конференция във вторник вечерта.

Министърът на президентството Мария Нела Прада също разгласи, че страната ще изпрати филантропична помощ в Газа. " Ние настояваме за преустановяване на офанзивите “ в Ивицата Газа, „ които до момента са предизвикали хиляди цивилни смъртни случаи и наложително разселване на палестинци “, сподели тя на конференцията.

В сряда Израел упрекна Боливия в „ капитулация пред тероризма и пред режима на аятолаха в Иран “. В изказване външното министерство също се опита да омаловажи решението на Боливия, заявявайки, че „ връзките сред страните по този начин или другояче са били лишени от наличие “, откогато Луис Арсе постави клетва като президент.

Междувременно Хамас, групата, ръководеща обсадената Ивица Газа, приветства решението на Боливия и прикани арабските страни, които са нормализирали връзките си с Тел Авив, да създадат същото.

Съседите Колумбия и Чили също отзоваха своите посланици за съвещания, като осъдиха гибелта на цивилни в Газа и приканиха за преустановяване на огъня.

В исторически проект левите страни в Латинска Америка са симпатизирали на палестинската идея, до момента в който по-десните страни са били склонни да следват образеца на Съединените щати.

Пишейки в уеб страницата на X (преди Twitter), чилийският президент Габриел Борич упрекна Израел в „ неприемливи нарушавания на интернационалното филантропично право “ и следване на политика на „ групово наказване “ на народа на Газа, когато разгласи отзоваването на дипломат Хорхе Карвахал.

Чили има най-голямата и една от най-старите палестински общности отвън арабския свят.

Освен това в X, колумбийският президент Густаво Петро назова офанзивите „ кръвопролитие на палестинския народ “.

Други страни от Латинска Америка, в това число Мексико и Бразилия, също приканиха за преустановяване на огъня.

Боливия е измежду първите народи, които оповестиха края на дипломатическите връзки с Израел поради войната му в Газа, която пристигна откакто въоръжената формация Хамас предприе невиждано нахлуване против Израел, убивайки 1400 души и пленявайки към 240 души. Най-малко 13 жители от няколко страни от Латинска Америка са измежду починалите, а към 21 остават в неопределеност.

Най-малко 8 525 палестинци са били убити в актуалната война на Израел в Газа.

Преди това Боливия прекъсна дипломатическите връзки с Израел през 2009 година, също в символ на митинг против дейностите на Израел в Газа.

Отношенията бяха възобновени едвам през 2020 година

Около 2,3 милиона души живеят в Газа и чиновници на Организация на обединените нации споделят, че повече от 1,4 милиона от тях са останали бездомни от безмилостните бомбардировки на Израел.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР