Болестта на Алцхаймер тихо опустошава мозъка дълго преди появата на

...
Болестта на Алцхаймер тихо опустошава мозъка дълго преди появата на
Коментари Харесай

Учени разполагат с нови улики за последователността на промените, водещи до болестта на Алцхаймер

Болестта на Алцхаймер безшумно опустошава мозъка дълго преди появяването на признаците. Сега учени от Китай разполагат с нови улики за последователността на измененията, водещи до невродегенеративното заболяване, съобщи Асошиейтед прес. 

За задачите на актуалното проучване хора на и над междинна възраст са следени в продължение на 20 години. В хода на изследването постоянно са правени скенери на мозъка, лумбални пункции и други проби. 

В съпоставяне с изследваните лица, останали когнитивно здрави, хората, които в последна сметка са развили заболяването на Алцхаймер, са имали по-високи равнища на обвързван със болестта протеин в гръбначно-мозъчната течност 18 години преди диагнозата. След това на всеки няколко години изследването открива различен така наречен биомаркер за идни проблеми.

Учените не знаят тъкмо по какъв начин се образува заболяването на Алцхаймер. Един от ранните отличителни белези е лепкавият протеин, наименуван бета-амилоид, който с течение на времето се натрупва в плаки, запушващи мозъка. Амилоидът самичък по себе си не е задоволителен, с цел да повреди паметта - в мозъците на доста здрави хора има голям брой плаки. 

Сред няколкото съзаклятници на бета-амилоида е тау протеинът, който образува убиващи невроните " заплитания ", написа Българска телеграфна агенция. Новото проучване, оповестено в сп. " Ню Инглънд джърнъл ъв медисин ", предлага последователност за това по какъв начин се натрупват тези аномалии.

" Познаването на хронологията на тези физиологични събития е от решаващо значение за тестване на нови способи за лекуване и може в последна сметка даже да способства за попречване на заболяването на Алцхаймер ", написа в съпътстващ обявата коментар доктор Ричард Мейо, експерт по болестта от Колумбийския университет, говорейки за значимостта на проучването.

Откритията към момента нямат практическо значение.  

Над 6 милиона американци и милиони други хора по света страдат от заболяването на Алцхаймер - най-често срещаната форма на деменция. За болестта няма лекуване. 

Миналата година обаче Лекемби (Leqembi) стана първото утвърдено лекарство с ясни доказателства, че може да забави утежняването на Алцхаймер в ранен етап, въпреки и за няколко месеца. 

Лекарството работи, като почиства част от амилоидния протеин. Подходът се тества и с цел да се ревизира дали е допустимо да се забави появяването на Алцхаймер, в случай че високорисковите хора бъдат лекувани преди появяването на признаците. В развой на разработка са и други медикаменти, ориентирани против тау протеина. 

Проследяването на " безмълвните " промени в мозъка е от основно значение за сходни проучвания.

Учените към този момент знаят, че при редките наследствени форми на Алцхаймер, които засягат по-млади хора, токсичната форма на амилоида стартира да се натрупва към две десетилетия преди появяването на признаците, а в по-късен миг се появява и тау.

Новите открития демонстрират реда, в който настъпват тези промени в биомаркерите при по-често срещаната болест на Алцхаймер в преклонна възраст.

Изследователите от Центъра за нововъведения за неврологични болести в Пекин са сравнили 648 души, диагностицирани в последна сметка с заболяването на Алцхаймер, и същия брой хора, които са останали здрави. При бъдещите пациенти с Алцхаймер амилоидната находка е била първа, 18 или 14 години преди слагането на диагнозата, според от потребления тест.

След това са открити разлики в тау протеина, последвани от маркер за проблем в метода, по който споделят невроните. 

Изследването открива още, че след още няколко години стават ясни разликите сред двете групи в свиването на мозъка и резултатите от когнитивните проби.

Учените споделят, че скоро ще се появят кръвни проби, които също дават обещание да оказват помощ, улеснявайки следенето на амилоида и тау.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР