Божидар Андреев (81 кг) донесе първи медал за България Световното

...
Божидар Андреев (81 кг) донесе първи медал за България Световното
Коментари Харесай

България с първи медал от Световното по щанги в Рияд

Божидар Андреев (81 кг) донесе първи орден за България Световното състезание по повдигане на тежести в Рияд. Българинът заслужи сребърен орден в изтласкването в категория до 81 кг. Сливналията обаче беше спрян за купата от журито в столицата на Саудитска Арабия.
Възпитаникът на Пламен Братойчев записа дуел от 349 кг, откакто в изхвърлянето сполучи единствено на 154 кг, а в изтласкването реализира 195 кг.

В първото упражнение Андреев започва със 154 кг, които подвигна без проблем. След това българският тежкоатлет преодоля и 158 кг, само че след преразглеждането журито не призна опита му. Това влияе на българина, който изиска 159 кг, само че тежестта се оказа непостижима за него. В изхвърлянето Андреев се подреди шести.

В изтласкването той стартира мощно със 190 кг. При втория си опит нашият се оправи и със 195 кг, само че съгласно журито е имало добутване на лакътя и след преразглеждане, опитът не беше зачетен. По това време всички към този момент бяха приключили в надпреварата. После Андреев повтори тежестта и се оправи безупречно. След триумфа си той направи и задно салто на подиума, с което сподели на съдиите, че на два пъти са го ощетили в това съревнование и действително му попречиха да вземе златото в дуела.

Шампион стана Оскар Рейес Мартинес (Италия) с 356 кг (163+193), пред Рахмат Абдула (Индонезия) с 354 кг (145+209) и Мухамадкодир Тощемиров (Узбекистан) с 352 кг (164+188).
С 209 кг Рахман Абдула, който взе участие в " Б " група, усъвършенства с кг международния връх в категорията, който последните две години държеше Карлос Насар. Българинът записа това достижение в края на 2021 година на Световното в Ташкент, Узбекистан.
От българите в Рияд остана да взе участие единствено Христо Христов (109 кг), който излиза на подиума в събота.
Преди Андреев Иван Димов (61) се подреди шести, а Валентин Генчев (67) - седми.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР