Богородични заговезни са днес. От утре започва поста в чест

...
Богородични заговезни са днес. От утре започва поста в чест
Коментари Харесай

Богородични заговезни

Богородични заговезни са през днешния ден. От на следващия ден стартира поста в чест на Св. Богородица. Днес се заговява от месо и млечни артикули. Телесното самоограничаване по време на поста се показва най-много в избягването на щедро хранене, както и на вкусни и сладки храни.

От 1 август до 14 август църквата молитвено се приготвя за празнуването на Преображение Господне и Успение на Пресвета Богородица, празнувани всяка година надлежно на 6 август и 15 август. В първия ден на поста в храмовете се прави водосвет, а от 1 до 13 август на вечерните служби се отслужва Богородичен параклис.

Богородичният пост води началото си от дълбока античност. В сказка, произнесена към 450 година, Свети Лъв Велики приказва ясно за него: " Църковните пости са по този начин ситуирани през годината, че за всяко време е постановен необикновен закон за самоограничение . Така за пролетта е пролетният пост - в Четиридесетница, за лятото е летният - в Петдесетница (Петров пост), за есента е есенният - в седмия месец (Богородичният), а за зимата е зимният (Рождественският). "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР